Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Dzisiaj na blogu propozycja na pyszne ciasto czekoladowe ale tym razem w wersji bezglutenowej 馃檪 Zapach pomara艅czy, czekolada mmmm pycha ! Ciasto jest bardzo wilgotne a po艂膮czenie czekolady z pomara艅cz膮 i migda艂ami jest po prostu doskona艂e! Spr贸buj 馃檪

Sk艂adniki :
– 2 du偶e pomara艅cze
– 200 g zmielonych migda艂贸w
– 6 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 50 g kakao
– 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
– 1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej

spos贸b podania
– cukier puder , sk贸rka pomara艅czowa lub plastry 艣wie偶ej pomara艅czy

Przygotowanie:
Dwie pomara艅cze nak艂uj widelcem, w艂贸偶 do garnka i zalej wod膮. Doprowad藕 do wrzenia i gotuj ok. 2 godziny pod pokrywk膮. Wy艂膮cz, odlej wod臋 i ostud藕. (najlepiej zrobi膰 to dzie艅 wcze艣niej). Tortownic臋 o 艣rednicy聽 24 cm wysmaruj t艂uszczem. Ostudzone pomara艅cze w艂贸偶 do miksera i zmiksuj na pomara艅czow膮 pulp臋 z lekko widocznym kawa艂kami sk贸rek. Dodaj jaja, cukier i wymieszany proszek z sod膮 oraz kakao. Na ko艅cu dodaj zmielone migda艂y. Miksuj tak aby po艂膮czy艂y si臋 wszystkie sk艂adniki. Starajmy si臋 nie robi膰 tego zbyt d艂ugo aby by艂y widoczne ma艂e cz膮stki sk贸rek od pomara艅czy. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piec ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni C (do tak zwanego suchego patyczka) Ciasto ostud藕 . Mo偶na podawa膰 posypane cukrem pudrem lub z plastrami 艣wie偶ej pomara艅czy lub samej sk贸rki pomara艅czowej. Smacznego !