Ciabatta orkiszowo-pszenna

Składniki:
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 20 g świeżych drożdży 
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy szklankę ciepłej wody – nie gorącej. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i drożdże.Całość szybko i dobrze wymieszaj, aby składniki rozpuściły się w wodzie. Przykryj ściereczkąi odstaw na około 10-15 minut.

Przesiewamy do miski obydwie mąki i dodajemy sól. Następnie wlewamy zaczyn z drożdży.

Wyrabiamy ciasto dodając przy tym łyżkę oliwy z oliwek. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni.

Ciasto wyłóż na papier do pieczenia obsypany mąką. Uformuj bułeczki lub jedną długą ciabattę. (Z tego przepisu wychodzi ok. 4 sztuki bułeczek lub jedna duża ciabatta).

Wkładamy ciabattę na papierze do podłużnej foremki jeśli robimy 1. Natomiast jeśli chcemy zrobić kilka mniejszych proponuję zwykłą formę na ciasto, żeby pomieścić nasze bułeczki. Pieczemy ciabattę  ok. 15-20 minut, aż się przyrumienią