Błyskawiczne ciasteczka

Składniki:
-200 g miękkiego masła
-1 żółtko
-50 g cukru pudru
-parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
-300 g mąki ryżowej lub pszennej
-50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
-50 g drobno posiekanych migdałów
-szczypta soli
dodatkowo:
– cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej aby miały temperaturę pokojową,. Orzechy i migdały mielimy drobno. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170C na funkcji termoobieg. Ostudzone ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.

Print Friendly, PDF & Email