Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami

Pomysł na bardzo szybki, pyszny, bardzo lekki i pożywny obiad dla wszystkich miłośników makaronów i nie tylko. Danie jest również świetną propozycją na wegetariańską romantyczną kolację dla dwojga 🙂

 

Składniki /2 porcje:

– 150 g świeżego jarmużu
– 250 g makaronu wstązki
– parmezan
– ząbek czosnku

– ok 5 kawałków suszonych pomidorów

– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.  Jarmuż opłukać pozbyć się twardych łodyg i zalać wrzącą wodą na kilka sekund.  Wrzuć go na rozgrzaną patelnię, dodaj wyciśnięty czosnek i podsmaż wszystko przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw solą i pieprzem. Skrop delikatnie oliwą z oliwek i wymieszaj wszystko na patelni  dodając pod koniec ugotowany makaron .  Wykładaj danie od razu na talerze i posyp startym parmezanem.

Muffiny truflowe

Lubicie czekoladowe muffiny ?? Te przypadną Wam na pewno do gustu 🙂 Przepis na pyszniutkie czekoladowe muffiny o smaku truflowym.

Składniki 12-14 sztuk:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 100g cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka
– 110 ml oleju
– 200 g czekolady  truflowe
– 1 łyżka kakao

Przygotowanie:
W jednej misce połączyć mokre składniki (mleko, olej), natomiast w drugiej suche składniki ( proszek i sodę, mąkę, cukier oraz sól). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Dodać czekoladę i również wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki .Piec w piekarniku nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut.

Wafle z borówkami

Takie śniadanka to ja uwielbiam 🙂 Najlepiej w leniwe weekendy !! Pyszne, smaczne, chrupiące i bardzo słodkie 🙂 Z poniższego przepisu możecie również przygotować tradycyjne gofry.  Polecam 🙂

Składniki ok. 4-5 wafli:

– 250 mąki pszennej
– 250 ml mleka
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

do podania: borówka amerykańska, syrop daktylowy, mascarpone  ubite z cukrem lub cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni.

Gofry  wykładamy najlepiej na kratkę. Dekorujemy albo tylko cukrem pudrem, borówkami i polewamy syropem daktylowym, albo zamiast cukru pudru układamy kleksy serka mascarpone wcześniej wymieszanego z łyżką cukru pudru, kładziemy owoce i polewamy syropem 🙂

Szakszuka z awokado

Składniki/1 porcja:
– 1 duży pomidor  lub 1/2 pomidorów z puszki
– 2 jaja wiejskie
– 1/2 ząbku czosnku
– tarty parmezan (opcjonalnie)
– papryczka chili do smaku
– 1 garść jarmużu
– 1/2 awokado
– olej rzepakowy lub olej kokosowy
– sól i pieprz
– do podania np. bagietka lub domowy chleb żytni

Przygotowanie:
Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki) Jarmuż opłukać. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wkładamy jarmuż (usuwamy wcześniej twarde łodygi) i  przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko i do posmażonych pomidorów z jarmużem wbijamy dwa jaja . Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka jajek się zetną. awokado obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć przed podaniem. Opcjonalnie przed podaniem można posypać tartym parmezanem i świeżą bazylią. Jeść od razu 🙂

Tarta z jarmużem i łososiem

Składniki / 4-8 porcji:
ciasto:
– 125 g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
nadzienie:
– ok. 200 g wędzonego łososia
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 80 g parmezanu lub sera cheddar
– garść jarmużu
– ok. 1/3 pora
– 1ząbek czosnku
– 3 duże jajka
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Jarmuż opłukać pozbyć się grubych łodyg  a następnie zalać wrzątkiem pozostawić na 10 minut,  odcedzić. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Pora sparz wrzątkiem i pokrój na drobne plasterki.Łososia rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście  kolejno rozdrobnionego łososia, pora oraz jarmuż. Wszystko zalej mieszanką jajeczną. Piecz ok. 30-40 minut aż masa jajeczna się zetnie 🙂

Praliny daktylowo -orzechowe

Praliny daktylowo – orzechowe to jedno z moich ostatnich odkryć. Te pralinki są bardzo smaczne i w dodatku nie mają w sobie grama zwykłego cukru a dostarczą Wam mnóstwo energii. Słodkości nadają im daktyle, które są podstawą tego przepisu. Lubicie takie zdrowe słodycze?? Ja uwielbiam 🙂 mniammmm !!

Składniki/12-15 sztuk:
– 150 g daktyli bez pestek
– 50 g orzechów nerkowca
– 50 g migdałów
– 2-3 łyżki gorzkiego kakao
– 3 łyżki oleju lnianego (może być rzepakowy lub kokosowy)
do obtoczenia
– garść posiekanych pistacji

Przygotowanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Odsączamy. Orzechy nerkowca i migdały rozdrabniamy np. w malakserze lub młynku do mielenia kawy do uzyskania  konsystencji tzw. mąki orzechowo-migdałowej. Do większego pojemnika wsypujemy naszą zmiksowaną mieszkankę orzechowo – migdałową, dodajemy odsączone daktyle, kakao i olej. Wszystko miksujemy aż uzyskamy kleistą masę. Wszystko wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby stężała. Po tym czasie formujemy kulki, które następnie obtaczamy w pokrojonych pistacjach. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce 🙂
Praliny możecie przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrozić 🙂

Lasagne wegetariańskie

 

Składniki :
– ok. 16 płatów makaronu lasagne
– 150 g parmezanu
–  250 g serka ricotta
– ½ szklanki soczewicy
– 1 cukinia
– 2 średnie marchewki
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 1 czerwona papryka
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej
– sól pieprz i zioła prowansalskie
– świeże liście bazyli (opcjonalnie)
– słodka i ostra papryka

 

 

Przygotowanie :

Warzywa umyć. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić na drobne kawałki. Marchew zetrzeć na tarle. Do garnka wlać bulion warzywny i wsypać soczewicę. Ugotować. Do głębokiej patelni wlać olej zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojone warzywa (paprykę, cukinię oraz marchew. Wszystko podrumienić, mieszając aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę (jeśli nie odparował nam cały bulion podczas gotowania soczewicy możemy go wlać do patelni J, Gdy zawartość patelni będzie już miękka, dodać 1,5 puszki pomidorów  lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Przyprawić słodką i ostrą papryką.

Chwilę gotować co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dodać do sosu pokrojoną świeżą bazylię.

Piekarnik  nagrzać do temperatury  180 stopni bez termoobiegu. Przygotować formę żaroodporną  (u  mnie 23 x12 cm – ale może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem. Na dno rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego (z patelni z warzyw) a następnie płaty makaronu lasagne. Następnie rozprowadzamy sos warzywny oraz trochę serka ricotta. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Wierzch lasagne smarujemy cienka warstwą sosu warzywnego oraz i posypujemy parmezanem J . Gotowe! Taką lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.

*Wskazówka

Jeśli lasagna będzie się mocno rumienić od góry można przykryć papierem do pieczenia w celu uniknięcia spalenia.

Płaty lasagne mogą nachodzić na siebie podczas układania kolejnych warstw.

Jajka faszerowane

Jaja faszerowane na wielkanocnym stole to klasyka 🙂 Dzisiaj proponuję Wam moje dwa ulubione nadzienia. Pierwsze na bazie awokado natomiast drugie z dodatkiem suszonych pomidorów 😉 Skosztujcie !

Jajka nadziewane awokado
Składniki:
– 5 jajek
– 1 dojrzałe awokado
– łyżeczka soku z cytryny
– 2 łyżki majonezu
– świeży szczypiorek lub kolendra
– sól i pieprz opcjonalnie
Przygotowanie:
Jajka gotujemy. Studzimy i obieramy.Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, wrzucamy do miski i Dodajemy 2 łyżki majonezu i mieszamy. Następnie obieramy awokado i kroimy w kosteczkę. Skrapiamy cytryną. Dodajemy do żółtek wymieszanych z majonezem. Mieszamy. Możemy jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzebujemy i lubimy bardziej podkreślić smak w ten sposób. Gotowym farszem nadziewamy przygotowane połówki białek . Dekorujemy świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.

Jajka nadziewane suszonymi pomidorami
Składniki:
– 5 jajek
– ok. 6 suszonych pomidorów
– 2 łyżki majonezu
– szczypiorek
– sól i pieprz opcjonalnie
Przygotowanie:

Jajka gotujemy. Studzimy i obieramy.Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, wrzucamy do miski i Dodajemy 2 łyżki majonezu i mieszamy. Suszone pomidory płuczemy aby pozbyć się oliwy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do żółtek wymieszanych z majonezem. Mieszamy. Możemy doprawić do smaku jeśli potrzebujemy i lubimy bardziej podkreślić smak w ten sposób. Ja z reguły nie doprawiam. Gotowym farszem nadziewamy przygotowane połówki białek . Dekorujemy świeżym szczypiorkiem

Babka wielkanocna

Wielkanoc już wkrótce :)a święta bez babki wielkanocnej to nie święta 🙂 Ten przepis to mój numer jeden na świątecznym stole! Jeśli jeszcze nie wiecie jaką babkę upiec – polecam Wam właśnie taki klasyk ! Szybko, łatwo i pysznie.

Składniki :
– 13 dkg masła
– 15 dkg cukru pudru
– 4 jajka
– 30  dkg mąki
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 łyżek kwaśnej śmietany
– 1/2 mlecznej lub gorzkiej czekolady (50g)
– wiórki kokosowe
– cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Przygotować formę na babkę. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

Masło utrzeć w mikserze z dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta dodać  przesiana mąkę z proszkiem oraz 5 łyżek kwaśnej śmietany cały czas miksując aż do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. 2/3 ciasta przełożyć do formy a do 1/3 dodać dużą łyżkę kakao i wymieszać.  Ciemne ciasto wykładamy nierównomiernie na jasne i częściowo wbijamy np. łyżką do środka jasnego. Oiec przez ok. 45-60 minut aż do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę polać na ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

 

Ciasto pomarańczowe

Szukacie pomysłu na świąteczne ciasto?A może chcecie zrobić coś szybkiego na weekend ? Ciasto pomarańczowe będzie idealne 🙂 Smacznego !

Składniki :
– 1 pomarańcza
– 250 g masła
– 150 g cukru pudru
– 4 jajka
– 250 g mąki
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 biała czekolada (100g)
– wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 20-24 cm (posmarować masłem i opcjonalnie wyłożyć papierem do pieczenia). Pomarańcze umyć. Zetrze skórkę i wycisnąć z niej sok. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć w mikserze z dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie dodać stopniowo po jednym jajku, cały czas ubijając. Do ciasta dodać ¾ skórki pomarańczową, przesiana mąkę z proszkiem cały czas miksując aż do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać sok pomarańczowy (ok. 90 ml) i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy  i piec przez ok. 60 minut aż do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać pozostały sok pomarańczowy ( jeśli pomarańcza była mała i nie został nam z niej sok nie musimy dodawać) i wymieszać. Czekoladę polać na ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.