Koktajl z mango i szpinaku

Prawdziwy detox oczyszczający 🙂 I nie czuć smaku pietruszki jeśli, ktoś z Was, tak jak ja nie lubi 🙂

Składniki /2 porcje:
– 2 duże garście liści świeżego szpinaku
– 1/2 pęczka pietruszki
– 1/2 mango
– 1/2 awokado
– 1/2 ananasa
– 300 ml wody

Przygotowanie:
Wszystko myjemy. Mango,ananasa i awokado obieramy i wrzucamy do blendera.  Wrzucamy szpinak, natkę i wlewamy wodę.  Wszystko miksujemy na gładki koktajl. Wlewamy do szklanki i pijemy od razu lub chłodzimy kilka minut w lodówce. Smacznego 🙂

Kasza burgul z warzywami i kurkami

Składniki/ 2 porcje:

– 150 g kurek
– 1 mały por
– 2 duże łodygi selera naciowego
– 1 malutka dynia
– 1 torebka kaszy burgul
– sól i pieprz
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 50 ml bulionu warzywnego

– 75 g parmezanu

Przygotowanie:

Kurki myjemy i kroimy na drobniej jeśli są duże. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy w krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.  Kaszę burgul gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Posiekaną dynię, pora, selera i grzyby podsmażamy na gorącym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 7 minut.

Warzywa mieszamy z kaszą oraz tartym parmezanem. Podajemy 🙂

Placuszki z borówkami

Składniki/ok. 16 sztuk:
–  250 g jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
–  2 jajka
–  3 łyżki cukru
–  1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
–  1 łyżeczka sody oczyszczonej
–  mała szczypta soli
–  100 g borówek amerykańskich + do dekoracji

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z jajkami. Dodać cukier, przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodać borówki i delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie za luźne dodaj jeszcze trochę mąki. Przy pomocy łyżki nakładać masę. Smażyć aż się ładnie zarumienią z obu stron. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem i dodatkowymi borówkami i miętą.

Malinowy sernik z brownie

Składniki:

Brownie


-200 g masła
-200 g czekolady gorzkiej 70%
-3 jajka
-160 g drobnego cukru
-140 g mąki pszennej

Masa serowa


-500 g masła
-100 g cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 jaja
-200 g malin

Przygotowanie:

Masło razem z gorzką czekoladą rozpuść w garnku. Odstawić do wystygnięcia. Uwaga nie zagotowujemy masy tylko rozpuszczamy.

Jajka ubijamy z cukrem na  pulchną jasną masę. Następnie dodaj ostudzoną, płynną gorzką czekoladę z masłem. Dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak powstałą masę przelejdo foremki o wymiarach ok 20 cm x 30 cm wyłożonego papierem do pieczenia.

Ser przełożyć do miski, dodać cukier, budyńi jajka. Miksować przez ok. 1 minutę do połączenia się składników, następnie dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać 2/3 ilości malin i zmiksować je z masą, tak aby maliny się rozpadły (można maliny wcześnie rozgnieść widelcem). Masę serową wyłożyć na brownie. Za pomocą łyżki przemieszać miejscami ciasto. Ułożyć na wierzchu resztę malin.

Piekarnik rozgrzej do 180°C góra-dół. Piecz ciasto ok. 45 minut.

Dynia faszerowana kaszą burgul

Składniki/ 2 porcje:

– 150 g kurek
– 1 mały por
– 2 duże łodygi selera naciowego
– 1 dynia piżmowa
– 1/2 torebki kaszy burgul
– sól i pieprz
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 50 ml bulionu warzywnego

– 75 g parmezanu

Przygotowanie:

Kurki myjemy i kroimy na drobniej jeśli są duże. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy w krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, ogonki odcinamy. Z wewnątrz usuwamy pestki i włókna. Następnie dynie wydrążamy, pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok. 1 cm, miąższ siekamy. Kaszę burgul gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Posiekany miąższ dyni, pora, selera i grzyby podsmażamy na gorącym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 7 minut.

Warzywa mieszamy z kaszą oraz tartym parmezane (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu ) Połówki dyni doprawiamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dynie pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Posypujemy pozostałym parmezanem i pieczemy przez kolejne ok. 30 minut, aż dynie będą miękkie.

Tarta z kurkami i kurczakiem

Składniki / 4-8 porcji:
ciasto:
– 125 g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
nadzienie:
– mała pierś z kurczaka
– 200 g świeżych kurek
– 250 ml  jogurtu naturalnego bez laktozy
– 125 g mozzarelli
– 80 g grana padano (parmezan)
– 4 duże jaja
– sól i pieprz
– 1/2 ząbku czosnku
– 1 mała cebula
– łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.  Kurki dokładnie umyj . Ja zazwyczaj płukam trzykrotnie w ciepłej wodzie, odsączam i studzę. Na rozgrzanej patelni wrzuć łyżkę masła i podsmażaj kurki przez kilka minut. Jak będą gotowe ściągnij z patelni i odłuż na bok. Cebulę obierz i zeszklij na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojonego na małe kawałki kurczaka.  Dobrawiamy solą , pieprzem  i smażymy na oleju, aż kurczak będzie kruchy.  W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj.

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (kurczaka oraz  kurki).

Wszystko zalej mieszanką serowo – jajeczno – śmietanową. Posyp mozzarellą.  Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie 🙂. Podawaj najlepiej na ciepło.

Koktajl z jarmużu i melona

Składniki /2 porcje:
– duża garść jarmużu
– 1 średni ogórek 
– 1/2 melona  kantalupa
– 1 jabłko
– 1/2 soku z cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie owoce i warzywa myjemy i wrzucamy do blendera.Wszystko miksujemy na gładki koktajl. Wlewamy do szklanki i pijemy od razu. Smacznego 🙂

Deser z chia i z owoców sezonowych


Składniki/ 4 porcje:

– 12 łyżek nasion
– 3 łyżki miód
– 350ml mleka bez laktozy
– 1 szklanka malin
– 1 szklanka borówek amerykańskich
– 1 banan
Do dekoracji
Kilka jeżyn

Przygotowanie:

Wszystkie owoce myjemy .

Do trzech miseczek wsypujemy po 4 łyżki nasion chia. W rondelku zagotowujemy 100 ml mleka z 1 łyżką miodu i malinami. Blendujemy mieszankę i gorącą przelewamy do pierwszej miseczki z nasionami chia. Mieszamy.

Do rondelka nalewamy 150 ml mleka, dodajemy 1 łyżkę miodu, borówki amerykańskie. Blendujemy i gorącą masę przelewamy do kolejnej miseczki z nasionami chia –mieszamy.

Zagotowujemy resztę mleka z miodem i pokrojonym na kawałki bananem. Blendujemy i masą zalewamy nasiona chia. Mieszamy.

Puddingi przekładamy do szklanek/pucharków/kieliszków  warstwami odpowiednio: malinowa, bananowa i borówkowa. Odstawiamy na 30 minut. Porcje dekorujemy świeżymi jeżynami.

Szakszuka z serem pleśniowym

Składniki /1 porcja:

– 1 duży pomidor np. malinowy
– garść jarmużu
– 2 jaja wiejskie
– 1/2 ząbku czosnku
– szczypiorek
– 50g serka pleśniowego np. Lazur Błękitny
– szczypta kminu rzymskiego
– olej rzepakowy lub olej kokosowy
– sól i pieprz, papryka słodka i ostra
– do podania np. bagietka lub ulubiony chleb

Przygotowanie:

Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wrzucamy czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra, pieprz) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko i do podsmażonych pomidorów dodajemy jarmuż, który wcześniej należy sparzyć gorącą ale nie wrzącą wodą . Smażymy ok. 2 minuty.  Wbijamy dwa jaja. Posypać wszystko pokruszonym serem pleśniowym. Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka się zetną.Podawać z ulubionym pieczywem.

Brownie z borówkami

Składniki:
– 200 g gorzkiej czekolady min 70%
–200 g masła
– 3 jajka
– 160 g drobnego cukru zwykłego lub erytrolu
– 2 łyżki domowej konfitury malinowej
– duża garść borówek amerykańskich
– 140 g mąki pszennej


Do podania

cukier puder, świeże borówki, mięta, lody waniliowe

Przygotowanie:

Masło razem z gorzką czekoladą rozpuść w garnku. Odstawić do wystygnięcia. Uwaga nie zagotowujemy masy tylko rozpuszczamy.

Jajka ubijamy z cukrem na  pulchną jasną masę. Następnie dodaj ostudzoną, płynną gorzką czekoladę z masłem. Dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak powstałą masę przelej do foremki o wymiarach ok 20 cm x 30 cm wyłożonego papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160°C góra-dół. Na wierzch ułóż borówki i rozłóż robiąc malutkie kleksy z konfitury.

Pieczemy 35 minut.

Brownie można podawać np.  posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.