CHELEB BANANOWY

Tarta ze szpinakiem i pancettą

Składniki / 4-8 porcji:

ciasto:
– 125  g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie:
– 750 g drobnych liści szpinaku
(może być mrożony)
– 200 g gęstej śmietany (12-18 %)
– 4 łyżki  startego parmezanu
– 250 g sera ricotta
– 3 duże jajka
– sól i pieprz
– 150 g pokrojonej w kostkę pancetty lub boczku

 Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.

Szpinak umyj i podsmaż chwile aż zmięknie na patelni. Odsączoną ricottę wymieszaj z jajkami i tartym parmezanem oraz śmietaną. Całość dopraw solą i pieprzem. Do malaksera wrzuć szpinak i masę śmietanowo – jajeczną i zmiksuj na gładką masę.Pancettę lub boczek pokrój w kostkę.

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40cm.Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni.

Na tak podpieczone ciasto wykładamy najpierw pokrojoną pancettę a następnie przygotowane nadzienie.

Piecz przez 25-35 minut  w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Smacznego 🙂

 

CHELEB BANANOWY

Grilowana kukurydza z pikantnym masłem

Sezon na świeżą kukurydzę jest stosunkowo krótki, dlatego warto wykorzystać czas kiedy możemy dostać ją bez problemu praktycznie w każdym sklepie czy lokalnym bazarku. Pieczona kukurydza zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem spędzanym na wsi, kiedy w okresie zbiorów paliliśmy ognisko i piekliśmy kolby cukrowej kukurydzy razem z innymi smakołykami. Dzisiaj przedstawiam Wam sposób przyrządzenia cukrowej kukurydzy w piekarniku 🙂

Składniki 2-4 porcje:

– 2 kukurydze cukrowe
– szczypta soli i pieprzu
– ok. 30 g masła
– szczypta ostrej papryczki chili zmielona lub świeża

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni ustawić opcję grill a jeśli nie mamy to wystarczy góra – dół.

Masło rozpuszczamy i dodajemy sól, pieprz i papryczkę chili.

Kukurydzę układamy w naczyniu żaroodpornym/ceramicznym i polewamy przygotowanym masłem z przyprawami. Pieczemy/Grilujemy ok. 30 minut.

Smacznego 🙂

 

 

 

CHELEB BANANOWY

Spaghetti pomidorowe z pulpetami

Składniki / 4 porcje:

– 500g mięsa mielonego wieprzowego
– 1 jajko
– bułka tarta
– 1/4 cebuli
– 2 utarte ząbki czosnku
– 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub suszonego
– 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
– sól, pieprz,
– olej rzepakowy
– 300 g makaronu
– opcjonalnie natka świeżej pietruszki

Sos:
– 2 puszki krojonych pomidorów
– 3/4 cebuli pokrojonej w kostkę
– 2 posiekane ząbki czosnku
– pół pęczka bazylii
– szczypta cukru
– łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– parmezan

Przygotowanie:

Przygotuj pulpeciki. Mięso wymieszaj z jajkiem, czosnkiem,cebulą.Przypraw sola i pieprzem. Dodaj rozmaryn, bazylie i opcjonalnie natkę pietruszki. Dodaj trochę bułki tartej aby kuleczki lepiej się formowały. Następnie rozgrzej patelnie, obtaczaj małe kuleczki w bułce i smaż kilka minut na złoty kolor. Tak przygotowane pulpeciki przełóż do naczynia i przykryj żeby nie wystygły.
Przygotuj sos
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez ok. 2-3 minuty. następnie dodaj pomidory z puszki i duś na średnim ogniu ok 3 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól pieprz i cukier. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną bazylię. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie odcedź i wymieszaj z sosem.

Tak przygotowany makaron wyłóż na talerze a na wierzchu umieść pulpeciki. Udekoruj bazylią i posyp tartym parmezanem 🙂 Smacznego

CHELEB BANANOWY

Koktajl z jarmużu i malin

Rozpoczął się sezon na jarmuż, więc czym prędzej pobiegłam do sklepu żeby kupić i przygotować pyszny koktajl dwuwarstwowy na bazie owoców i jarmużu 🙂 Taki koktajl to duża dawka witamin i fajny pomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację !

Składniki/2 porcje:

– 150 g jarmużu
– 100g ananasa lub 1/2 puszki ananasa
– 100ml mleka roślinnego
– 100 ml świeżych lub mrożonych malin\
– mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Maliny myjemy i wrzucamy do blendera lub miksera. Rozdrabniamy do uzyskania gładkiego musu. Przelewamy do szklanek.

Jarmuż myjemy. Jeśli używamy świeżego ananasa również myjemy, obieramy i kroimy na pół, a później na mniejsze kawałki. Jarmuż wrzucamy do blendera  lub miksera dodajemy mleko roślinne oraz ananasa. Wszystko miksujemy  do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przelewamy do szklanek na przygotowany wcześniej mus z malin.

Dekorujemy miętą 🙂

*wskazówka

Jeśli nie lubisz kwaśnego smaku malin możesz do musu dodać trochę cukru, miodu , syropu z agawy lub ksylitolu. Ja wykorzystuje sok z ananasa jeśli wykorzystuje do koktajlu ananasa z puszki.

 

CHELEB BANANOWY

Domowy budyń z malinami

Dzisiaj przedstawiam pomysł na pyszny i szybki deser 🙂 Chyba każdy zna smak budyniu czekoladowego??!!. Dla mnie to smak dzieciństwa do którego lubię wracać, gdy nie mam czasu na przygotowanie czegoś bardziej ambitnego 🙂  W czasach gdzie wszystko można kupić w sklepie w postaci gotowych produktów lub półproduktów, wykonanie samodzielnie budyniu może wydawać się niektórym z Was śmieszne ale w moim przekonaniu jakość i smak domowego budyniu jest o niebo lepszy i przede wszystkim zdrowszy niż sproszkowany produkt zakupiony w sklepie 🙂  Przekonajcie się sami !

Składniki/2 porcje:
– 2 szklanki mleka
– 6 łyżek mąki ziemniaczanej
– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
– 2 łyżki kakao
– 2 czubate łyżeczki cukru
– świeże lub mrożone maliny

Przygotowanie:
Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z mąką ziemniaczaną kakao i cukrem aż  całość się rozpuści. Do garnka wlewamy 1 1/2 szklanki mleka  i rozpuszczamy w nim czekoladę. Gdy mleko się zagotuje wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę i intensywnie wszystko mieszamy  aż budyń zgęstnieje. Przelewamy do miseczek i kładziemy na wierzch maliny 🙂 Smacznego.

CHELEB BANANOWY

Tarta z serkiem ricotta i pomidorkami koktajlowymi

Składniki / 4-8 porcji:

ciasto:
– 125  g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie:
– 10-15 pomidorków koktajlowych
– 1 łyżka gęstej śmietany (12-18 %)
– 6 łyżek  startego parmezanu
– 250 g sera ricotta
– 4 jajka
– sól i pieprz
– opcjonalnie bazylia i oregano ( po ok. 1/2 łyżeczki)

 Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.

Odsączoną ricottę wymieszaj z jajkami i tartym parmezanem oraz łyżką gęstej śmietany. Całość dopraw solą i pieprzem, (opcjonalnie ziołami) i wszystko wymieszaj. Pomidorki koktajlowej umyj i przekrój na pół.

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40cm.Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni.

Na tak podpieczone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie a na wierzchu układamy pomidorki.

Piecz przez 30-45 minut  w temperaturze 180 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Smacznego 🙂

 

CHELEB BANANOWY

Domowa Szarlotka

Czy jest wśród Was ktoś kto nie lubi szarlotki :)???  Chyba nie da się nie lubić tego ciasta ! To zdecydowanie mój numer 1 jeśli wśród kruchych ciast 🙂 Zawsze smakuje dobrze ! Czy podzielacie moje zdanie?? Poniżej przedstawiam Wam idealny przepis na klasyczną szarlotkę . Piękny zapach po upieczeniu na pewno niejednego  skusi  do skosztowania ! Smacznego 🙂

Składniki:

Ciasto:

– 3 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 szklanki drobnego cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 250 g masła
– 3 jajka
Nadzienie:
– ok 2 kg jabłek ( najlepiej odmiana o kwaśnym smaku słodko-kwaśnym)
– cynamon
– cukier wanilinowy
– kilka łyżek cukru (ilość w zależności od rodzaju jabłek im słodsze tym mniej cukru).

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki. Podsmażyć w garku dodając cukier i cukier wanilinowy. Pilnujemy żeby jabłka za bardzo się nie rozpadły. Dodajemy cynamon.

Następnie przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąke razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i masło. Całość siekamy i łączymy z mąką. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto.

Jeśli ciasto jest zbyt miękkie możemy włożyć na  30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy na dwie częśći.

Jedną część wykładamy na formę prostokątna o wymiarach ok. 20×30. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 ºC) i podpiekać ok 20 minut aż spód lekko się zarumieni. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika . Na lekko podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka i wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

*Wskazówka

Gdyby wierzch się bardzo zarumienił podczas pieczenia, należy przykryć wierzch papierem do pieczenia.

CHELEB BANANOWY

Spaghetti z pesto z rukoli

Składniki/2 porcje:

-1 opakowanie rukoli
-2/3 szklanki pestek ze słonecznika
-150 m; oliwy z oliwek
-1 płaska łyżeczka soli
-2 łyżki miodu
-2 ząbki czosnku
– ok. 250 g makaronu spaghetti

Przygotowanie:

Przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucam pestki słonecznika i rozdrabniam. Następnie wrzucam obrany czosnek, rukolę, sól, olej i miskujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy . Dodajemy świeże pesto i posypujemy parmezanem. Smacznego.

CHELEB BANANOWY

Quiche z pomidorami i ziemniakami

Składniki /4-8 porcji:
– 400 g gotowego ciasta francuskiego lub:
– 250 g kostki schłodzonego masła
– 225 g mąki pszennej
– płaska łyżeczka soli
– 120 ml zimnej wody
Nadzienie
– 3 średniej wielkości ziemniaki obrane i pokrojone w plastry o grubości 5 mm,
– 3 duże jajka
– 180 ml gęstej śmietany
– ok. 4 łyżki tartego parmezanu
– ½ łyżeczki oregano
– sól i pieprz
– 2 duże dojrzałe pomidory

Przygotowanie:

Wersja trudniejsza jeśli sami robimy ciasto francuskie :
Mąkę i sól wsyp do miski. Dodaj rozdrobnione masło. Rozcieraj palcami aż składniki luźno się połączą – w cieście powinny być widoczne grudki masła wielkości ziaren grochu. Dodaj zimną wodę ( mniej więcej ¾ przewidzianej porcji). Zagnieć ciasto, w razie potrzeby dolewając nieco wody, by było elastyczne. Z gotowego ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń je z foli i ułóż na chłodnej, oprószonej mąką powierzchni. Rozciągnij je palcami w prostokąt o wymiarach 20X25 cm. Rozwałkuj ciasto, wałkując ku górze, tak by jeden z boków prostokąta był trzykrotnie dłuższy niż na początku. Gotowy placek powinien mieć możliwie jak najbardziej równe krawędzie. Staraj się nie rozcierać masła zbyt dokładnie – na cieście powinny być widoczne maślane „żyłki”. Ciasto złóż mniej więcej w jednej trzeciej jego wysokości ku górze oraz dwóch trzecich wysokości ku dołowi. Obróć prostokąt o 90 stopni i znów rozwałkuj w jednym kierunku tak, by dwukrotnie zwiększył swoją wysokość. Ponownie złóż tak jak poprzednio, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki. Po godzinie powtórz wszystkie czynności 3 razy. Na koniec wyłóż ciasto na formę do pieczenia mocno dociskając boki.

Sparz pomidory i obierz ze skórki (zostaw we wrzątku), póki nie zmiękną. Utrzyj w misce jajka, śmietanę ser i oregano na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w plasterki ok 5 mm grubości i podgotuj kilka minut. Odcedź i ostudź.
Ułóż pokrojone w plasterki pomidory i ziemniaki i zalej masą jajeczno-śmietanową. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 30 minut aż masa się zetnie a ciasto będzie miało złoty kolor. Quiche podawaj na gorąco lub schłodzone do temperatury pokojowej.

 


Warzywa psiankowate 2017

CHELEB BANANOWY

Sałatka z awokado i mozzarellą

Coraz częściej wykorzystuję w swojej kuchni awokado, które ma wiele korzyści zdrowotnych (m.in obniża poziom złego cholesterolu) i zawiera dużo cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych . Dzisiaj przedstawiam szybki przepis na pożywną i zdrową sałatkę właśnie z awokado w roli głównej. Korzystajcie!

Składniki /2 porcje:

-1/2 opakowania rukoli
– awokado
– 1 pomidor malinowy lub kilka pomidorków koktajlowych
– 1 małe opakowanie małych kulek mozzarelli
– garść pestek słonecznika

sos winegret
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– 1/2 łyżeczki musztardy
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny
– 1/2startego ząbka czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy. Rukolę osuszyć i wyłożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojonego pomidora lub pomidorki koktajlowe oraz obrane i pokrojone awokado. Na koniec dodajemy do sałatki mozzarellę. Przygotowujemy sos winegret (mieszamy wszystkie składniki). Na rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika i dodajemy do przygotowanego sosu. Polewamy nim przygotowaną sałatkę. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami 🙂