Dynia

CZY WIESZ, ŻE….

DYNIA

Zawiera:

–  witaminy C,E, A  i K
–  witaminy  B6,
– potas, wapń, magnez i żelazo,cynk, fosfor, sód
– kwas foliowy,

Ponadto:

Dynia jest bogata w beta – karoten, który jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne czyli może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Poza tym beta – karoten obniża poziom tzw. złego cholesterolu a co za tym idzie zapobiega miażdżycy czyli chorobom serca w tym udaru mózgu.  Jedzenie dyni obniża poziom ciśnienia tętniczego.

Dodatkowo dynia jest niskokaloryczna i dostarcza organizmowi dużo błonnika co sprzyja odchudzaniu.

Sezon na dynię trwa od lipca i kończy się do pierwszych przymrozków 🙂

Jak możecie wykorzystać dynię  w kuchni?? Poniżej kilka propozycji:

Placuszki dyniowe

Krem z dyni

Tagliatelle z kurczakiem i dynią