Skip to content

Follow Us

I LOVE LIFE

Blog Kulinarny

I LOVE LIFE

  • Strona główna
  • O mnie
  • Kuchnia
    • Śniadania
    • Tarty
    • Makarony
    • Zupy
    • Sałatki
    • Desery
    • Koktajle
    • Dania wegetariańskie
    • Inne
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Samo zdrowie
  • Recenzje i Wydarzenia
    • Recenzje Kulinarnych Miejscówek
    • Recenzje Produktów
    • Konkursy
  • Podróże
    • Kraj
    • Świat
  • Kontakt
    • Wyślij wiadomość
    • Współpraca

Zupy

Ostatnie wpisy

  • Rogaliki francuskie z różą
  • Mazurek pistacjowy
  • Babka kokosowa
  • Sernik na zimnio oreo
  • Sernik baskijski kajmakowy

boże narodzenie ciasto cukinia czekolada deser dynia koktajl kolacja kurczak lunch lunchbox makaron maliny obiad pomidory pomysł na obiad pyszne śniadanie pyszny obiad sałatka szpinak szybki obiad słodkości tarta tarta wytrawna truskawki wielkanoc witaminy zdrowie zielony koktajl śniadanie

TUTAJ RÓWNIEŻ MNIE ZNAJDZIESZ :)
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Postaw mi kawę na buycoffee.to

Archiwa

Dzień dobry 🙂Ciacho z truskawkami i mascarpone Dzień dobry 🙂Ciacho z truskawkami i mascarpone 🍓
📌Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
–  4 jaja (temp. pokojowa)
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki cukru
– szczypta soli
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
– 500 g serka mascarpone
– 3-4 łyżki cukru pudru
Galaretka
– 2 galaretki truskawkowe
– ok. 700 g truskawek
– 750 ml wody
📍Przygotowanie:
✔️Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia i stężenia.
✔️Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko mieszamy i odstawiamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli a następnie stopniowo dosypujemy cukier. Pod koniec dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Następnie albo zmniejszamy obroty miksera albo delikatnie mieszamy łyżką  z suchymi składnikami (dodając je w dwóch – trzech partiach). Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 30 x 25 cm – wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni góra – dół ok. 25 minut ( do suchego patyczka). Wyciągamy i studzimy.
✔️Truskawki płukamy i suszymy, większe kroimy na pół.
✔️Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Krem wykładamy na ostudzony biszkopt. Następnie truskawki. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką.
✔️Wkładamy do lodówki. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach aż galaretka całkiem zastygnie :). 
Smacznego ❤️

#ciacho #słodko #ilovelife #blogkulinarny #domowewypieki #omomom#truskawki #strawberries #galaretka #mascarpone
Dzień dobry 🙂 Sezon na bób uważam za rozpocz Dzień dobry 🙂 Sezon na bób uważam za rozpoczęty 🙂 czy ktoś z Was też lubi tak mocno jak ja?💚Wrzucam Wam dzisiaj szybko przepis na pastę z bobu  i życzę miłego weekendu 🙂
📌Składniki:
– 500 g bobu
– łyżka oliwy
– 3 ząbki czosnku
– sok z połówki cytryny
– czarny pieprz, zioła
📍Przygotowanie:
Bób gotujemy, studzimy i obieramy.
Bób blendujemy z pozostałymi składnikami aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pasta z bobu gotowa.
Podawać z ulubionym pieczywem 🙂 Smacznego !
#bób #warzywa #pastazbobu #mniam #ilovelife #blogkulinarny #omomom
Dzień dobry 🙂 Dzisiaj mam dla Was przepis na t Dzień dobry 🙂 Dzisiaj mam dla Was przepis na tiramisu chałwowy ❤️ Pięknego dnia 🙂
📌Składniki  6-9 porcji:
– 500 g serka mascarpone
– ok. 250 g biszkoptów podłużnych
- 300g chałwy waniliowej 
– 4 duże jajka
– 50 g cukru pudru
– 6 łyżek likieru Amaretto
– 250 ml kawy espresso
– szczypta soli
– kakao do posypania

📍Przygotowanie:
✔️Przygotować espresso i przelać do szerokiego naczynia tak, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty i pozostawić do ostygnięcia. Dodać 6 łyżek Amaretto.
Następnie oddzielić  żółtka od białek (jajka dobrze umyć).Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę a następnie dodać do serka mascarpone i miksować na średnich obrotach. Następnie dodać chałwę i jeszcze chwilę miksować .
✔️Białka ubić na sztywną piane i dodać do masy delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Przygotować formę o wymiarach ok 20×22 cm. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego.
✔️Na biszkopty wyłożyć połowę masy i następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie i przykryć resztą masy.
✔️Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego❤️

#rolka #tiramisu #tiramisuchałwowe #pysznie #smacznie #slodko #gotujzilovelife #domowesłodkości  #ilovelife
Dzień dobry🙂. Lubicie kuchnię włoską ?🇮🇹Mam coś dla Was 🙂 Nowy tydzień zaczynam od sałatki toskańskiej ❤️👇
📌Składniki / 1 porcja:
– garść mix-u sałat ( u mnie w stylu włoskim)
– 1 mały ogórek
– 1 buratta
– kilka liści bazylii
– 1 duża kromka czerstwego chleba
– 10 pomidorków koktajlowych
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
– biały ocet winny

📍Przygotowanie:
✔️Chleb kroimy w kawałki. Zwilżamy go wodą wymieszaną z taką ilością octu jak lubimy. Odstawiamy na 15 minut.
✔️W miedzyczasie przekrój pomidorki na pół lub ćwiartki. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę oboeramy i kroimy w piórka.
✔️Sałatę myjemy i mieszamy z wyszystkimi warzywami (pomidorki, ogórek i cebula) oraz chlebem. Dodajemy sół, pieprz i skrapiamy oliwą.
✔️Sałatkę wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy burratę, którą przecinamy i polewamy oliwą. Całość dekorujemy liścmi bazylii. Smacznego 🙂

#sałatka #burrata #burratacheese #italianfoodporn #goodfood #ilovelife #blogkulinarny #gotujzilovelife
Dzień dobry 🙂 Dzisiaj chałwowiec ❤️ pyszn Dzień dobry 🙂 Dzisiaj chałwowiec ❤️ pyszne ciasto bez pieczenia 🙂👇
📌Składniki:
– 600 g dobrej jakości herbatników( mogą być dwa różne kolory)
– 200 g masła
– 300 g chałwy
– 1 litr mleka
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 żółtka
– 180 g cukru
– 200 g dżemu porzeczkowego (1 słoiczek)
– 50 ml amaretto

📍Przygotowanie:
✔️Przygotowujemy budyń. Z litra mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem i żółtkami. Pół szklanki mleka zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy stopniowo przygotowaną mieszankę. Po zagotowaniu budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Po całkowitym ostudzenia dodajemy kostkę masła, chałwę, amaretto i miksujemy całość na gładką masę. ✔️Przygotowujemy małą formę u mnie o wymiarach 30 x 25cm (smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia). Wykładamy dno formy jasnymi herbatnikami i kładziemy na nich warstwę masy. ✔️Następnie układany znowu herbatniki,cały słoiczek dżemu porzeczkowego i masę. Następnie nową warstwę herbatników może zmienić na np czekoladowe i znowu kładziemy na nich masę I tak jeszcze 3 warstwy. Na samym wierzchu, herbatniki smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy kakao. 
✔️Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego 🙂

#gotujzilovelife #domoweciasto #ciachobezpieczenia #blogkulinarny #chałwa #ciacho #reels
Ciasto z rabarbarem ❤️ 📌Składniki: – 250 Ciasto z rabarbarem ❤️
📌Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 50 g cukru
– szczypta soli
– 200 g masła
– 4 żółtka
Nadzienie
– 600 g rabarbaru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– ok 180 g konfitury z malin
Beza
– 4 białka
– 200 g cukru
– do posypania płatki migdałów

📍Przygotowanie:
✔️Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, żółtka i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i włożyć na 15 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni). Piec ok. 15-20 minut (na lekki złoty kolor).
✔️W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar umyć, osuszyć i odciąć liście i pokroić łodygi na kawałki ok 1,5 cm. Następnie wymieszać w misce z cynamonem i konfiturą malinową. Białka ubijamy na sztywną pianę. A następnie dodajemy systematycznie po 1 łyżce cukru. Piana musi być sztywna i błyszcząca.
✔️Wyciągamy podpieczone ciasto i wykładamy rabarbar oraz pianę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 minut w 170 stopni (funkcja góra -dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i suszyć jeszcze przez ok. 15 minut bezę. Smacznego 🙂❤️

#rabarbar #ciacho #blogkulinarny #ilovelifeblog #photooftheday #omomom #domowewypieki #gotujzilovelife
Śledź mnie na Instagramie
© 2025 I LOVE LIFE | Designed by: Theme Freesia | Powered by: WordPress