Dzisiaj na obiad 馃檪 orientalne smaki i co艣 bardzo rozgrzewaj膮cego ! Zupa dyniowa z ciecierzyc膮 i dodatkiem pysznej pasty przyprawowej firmy Patak’s
Jest to brytyjska marka past curry, sos贸w i przypraw w stylu indyjskim. Osobi艣cie przetestowa艂am kilka z nich i mog臋 艣mia艂o stwierdzi膰, 偶e potrawy przygotowane z wykorzystaniem tych produkt贸w zawsze smakuj膮 wy艣mienicie. A co dla mnie r贸wnie wa偶ne maj膮 super sk艂ady.
Sosy i pasty nie posiadaj膮 sztucznych wspomagaczy smaku i aromatu. Zreszt膮 sami mo偶ecie to sprawdzi膰 na stronie producenta:). Produkty marki Patak鈥檚 s膮 idealnym rozwi膮zaniem dla zabieganych, kt贸rzy chc膮 szybko przygotowa膰 co艣 pysznego . Zapraszam po przepis na rozgrzewaj膮c膮 zupk臋 !
Sk艂adniki/ 4 porcje:
– 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
– 800 g puree z dyni
– 2 marchewki
– 1/2 sztuki pora
– 1 ziemniak
– 2 艂y偶ki mleczka kokosowego
– 120 g ugotowanej ciecierzycy
– pasta Tikka Masala 艣rednio ostra firmy Patak’s
Przygotowanie:
Przygotowa膰 puree z dyni. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Na papierze do pieczenia u艂贸偶 dynie pokrojon膮 w grube plastry i piecz do mi臋kko艣ci. Studzimy, obieramy ze sk贸rki i odk艂adamy do miski.
Gotujemy ciecierzyc臋 wcze艣niej wg instrukcji. A je艣li u偶ywamy suchej musimy wcze艣niej odpowiednio j膮 namoczy膰. Do ugotowanej i odcedzonej ciecierzycy dodajemy 艂y偶k臋 pasty Tikka Masala i mieszamy.
Ciecierzyc臋 wyk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia a nast臋pnie wstawiamy nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-25 minut od czasu do czasu mieszaj膮c. Po tym czasie ciecierzyca ju偶 jest gotowa do podania 馃檪
Marchewki i ziemniaka obra膰 i pokroi膰 w kostk臋.
W wi臋kszym garnku na ma艣le lub oliwie zeszkli膰 pokrojonego w paski pora. Dodajemy ziemniaka i marchewk臋 oraz 1 艂y偶k臋 pasty przyprawowej Tikka Masala i sma偶ymy 3-4 minuty. Wszystko zalewamy bulionem. Ca艂o艣膰 gotujemy kilka minut do mi臋kko艣ci warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy nasze puree z dynii oraz 2 艂y偶ki mleczka kokosowego. Ca艂o艣膰 mieszamy i czekamy do zagotowania.
Wszystko miksujemy w blenderze. Zupk臋 podajemy z pra偶on膮 ciecierzyc膮 i posypujemy 艣wie偶膮 cebulk膮.
Smacznego 馃檪