Tarta ze szparagami i pomidorkami

Sezon na szparagi czas zacz膮膰 馃檪 Tarta to idealny pomys艂 na obiad lub kolacj臋 dzisiaj przepis na tart臋 ze szparagami i pomidorkami 馃檪

Sk艂adniki:
Ciasto
鈥 1 i 1/4 szklanki m膮ki pszennej
鈥 125 g mas艂a
鈥 3 艂y偶ki zimnej wody
鈥 szczypta soli

Farsz:
– szparagi zielone (8-10 sztuk)
– 500g sera ricotta
– 2 jajka
– p贸艂 szklanki startego parmezanu
– z膮bek czosnku
– s贸l, pieprz, zio艂a

Przygotowanie:
Ciasto
Ze wszystkich sk艂adnik贸w wyrobi膰 kruche ciasto. Je艣li b臋dzie za mi臋kkie sch艂odzi膰 przez 30 minut w lod贸wce. Nast臋pnie u艂o偶y膰 w formie ( 艣rednica 28 cm), nak艂u膰 widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obci膮偶eniem).

Farsz
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewnia艂e cz臋艣ci, gotujemy w osolonej wodzie przez ok 8 minut.

W misce mieszamy serek ricotta, jajka, parmezan, przyprawy i czosnek.
Na podpieczony sp贸d wyk艂adamy ca艂膮 mas臋, nast臋pnie w dowolny spos贸b uk艂adamy na niej szparagi i przekrojone na p贸艂 pomidorki, lekko wciskaj膮c je w nadzienie.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 35-40 min, a偶 tarta si臋 lekko zarumieni, a farsz zetnie.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email