Najlepszy przepis na najlepsz膮 tart臋 sezonu malinowego 馃檪 Inspiracja www.kwestiasmaku.pl 馃檪 lekko zmodyfikowany przeze mnie. Kocham ten przepis i mam nadziej臋, 偶e Wam r贸wniez przypadnie do gustu ! Je艣li tylko macie ochot臋 na malinowy deser spr贸bujcie tej tarty bo jest naprawd臋 EXTRA 馃檪
Sk艂adniki:
– 1 录 szk. m膮ki
– 2 艂y偶ki cukru
– szczypta soli
– 125g mas艂a
– 3 艂y偶ki lodowatej wody
Krem
– 250 g serka mascarpone
– 250 g mleka skondensowanego z puszki
– 2 jajka
– 500 g 艣wie偶ych malin ( jedno kartonowe pude艂ko)
Przygotowanie:
M膮k臋 wymiesza膰 z cukrem i sol膮 , doda膰 mas艂o, 3 艂y偶ki wody i po艂膮czy膰 ciasto. Nast臋pnie uformowa膰 z ciasta kul臋 i je艣li ciasto jest bardzo mi臋kkie w艂o偶y膰 na 30 minut do lod贸wki.
Sch艂odzone ciasto rozwa艂kowa膰 na kszta艂t kr膮偶ka o 艣rednicy ok. 30 cm. Przenie艣膰 na form臋 do tarty o 艣rednicy 28 cm. Nak艂u膰 widelcem i umie艣ci膰 obci膮偶enie. Ciasto wstawi膰 do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdj膮膰 obci膮偶enie i piec przez kolejne ok. 15 minut ( piec na lekki z艂oty kolor).
W tym czasie przygotowa膰 nadzienie. Serek mascarpone, mleko skondensowane i jajka wymiesza膰 w mikserze na g艂adki krem.
Wyci膮gamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na sp贸d krem. Piec ok. 20 minut a偶 masa zastygnie. Wyci膮gamy z piekarnika chwil臋 studzimy i uk艂adamy na wierzchu 艣wie偶e maliny.
Smacznego 馃檪