Tarta z jarmużem i kurczakiem

Składniki / 4-8 porcji:
ciasto:
– 125 g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
nadzienie:
– ok. 250 g kurczaka
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 80 g parmezanu lub sera cheddar
– garść jarmużu
– 1/2 dużej cebuli
– 3 duże jajka
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Jarmuż opłukać pozbyć się grubych łodyg  a następnie zalać wrzątkiem pozostawić na 10 minut,  odcedzić. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.

Cebulę pokrój drobno. Kurczaka kroimi w kostkę doprawiamy do smaku i smażymy do kruchości na patelni.


Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni.

Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście  kolejno rozdrobnionego kurczaka, cebulę oraz jarmuż. Wszystko zalej mieszanką jajeczną. Piecz ok. 30-40 minut aż masa jajeczna się zetnie 🙂

Print Friendly, PDF & Email