Składniki:
Ciasto
– 250 g mąki pełnoziarnistej
– 2-3 łyżki zimnej wody
– 125 g masła
– szczypta soli
Farsz
– 1 cukinia średnia
– 1 mała cebula czerwona
– 1 papryka czerwona
– 2 małe jogurty naturalne (ok. 350g)
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 200g fety
– sól, pieprz, zioła
Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).
Nadzienie
Na rozgrzanej patelni smażymy przez kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie plasterki i wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę. Warzywa przyprawiamy według uznania (sól, pieprz, zioła) oraz dodajemy czosnek, studzimy.
W misce mieszamy jajka z jogurtem naturalnym, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Całość zalewamy masą jogurtowo – jajeczną.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie.
Smacznego !