Tarta brokułowa *

Tarta brokułowa – inspirowana tartą z krakowskiej Chimery.

Tarta jest idealnym pomysłem na obiad, do znajomych, czy też lunch do pracy. Świetnie smakuje również na zimno. Przygotowanie jej jest bardzo proste i dość szybkie.

Składniki:

Ciasto
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 1 jajko (lub 3 – 4 łyżki zimnej wody)
– płaska łyżeczka soli

Farsz
– 1 brokuł
– 3 jajka
– 200 ml śmietany (ja daję 12 % )
– przyprawy (sól, pieprz, zioła)

Przygotowanie:

Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić i ułożyć w formie. Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.10 minut.

Farsz
Ugotowane (przez ok. 7 minut) i odcedzone brokuły zblendować. Warto zostawić kilka różyczek, które potem można użyć do dekoracji tarty.
Jajka ubić ze śmietaną, a następnie połączyć z masą brokułową.
Przyprawić solą, pieprzem, ziołami według uznania. Można również dodać ząbek czosnku.

Piec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 20 min.

SMACZNEGO! 🙂

przepis autorstwa Ani

Print Friendly, PDF & Email