Śniadanie z orientalną nutą? Taki jest przepis na szakszukę z soczewicą 🙂 Szakszuka to nic innego jak jajka sadzone z pomidorami i innymi dodatkami. Wersja z soczewica i z dodatkiem kminu rzymskiego doda orientalnego aromatu i podkreśli smak naszego śniadania. Po prostu pycha !
– 1 puszka pomidorów
– 3 jaja wiejskie
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała cebula
– 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
– 1/3 łyżeczki ostrej papryczki
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
– 2 łyżki czerwonej fasolki
– olej rzepakowy lub olej kokosowy
– 100g sera feta
– sól i pieprz
– do podania : parmezan, świeży szpinak, bagietka
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Chwile smażymy i wrzucamy soczewicę z wszystkimi przyprawami. Chwilę podsmażyć a następnie wlać 1 szklankę wody. Gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Smażymy kilka minut. Do podsmażonych pomidorów wbijamy dwa jaja. Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka jajek się zetną. Opcjonalnie przed podaniem można posypać tartym parmezanem i świeżym szpinakiem. Jeść od razu 🙂