Spaghetti z cukinii i z klopsikami w sosie pomidorowym

Jestem typow膮 ” makaroniar膮” i przyznam szczerze, 偶e nie ma u mnie tygodnia bez dania z makaronu 馃檪 Jak wiemy makarony w du偶ych ilo艣ciach bywaj膮 bardzo tucz膮ce, dlatego dzisiaj przedstawiam alternatyw臋 dla da艅 na bazie tradycyjnego makaronu coby troszk臋 odchudzi膰 tygodniowe menu wszystkich mi艂o艣nik贸w makaron贸w . Wersja fit makaronu z cukinii to co艣 co zawsze jem z wielkim apetytem 馃檪  Macie ochot臋 spr贸bowa膰 sami jak smakuje taki warzywny makaron?? Zapraszam !             

Sk艂adniki /2 porcje:

– 400 g mielonej wieprzowiny
– 1 puszka ( ok. 400 g) pomidor贸w z puszki

– 2 艣rednie cukinie

– 1 jajko
– parmezan do posypania
– 2 z膮bki czosnku

– 2 艂y偶eczki zi贸艂 prowansalskich

– 2 艂y偶eczka czerwonej papryki w proszku (1 艂y偶eczka s艂odkiej + 1 艂y偶eczka ostrej)
– oliwa z oliwek
– s贸l i pieprz

Przygotowanie:

Wieprzowin臋 doprawiamy sol膮 , pieprzem i papryk膮. Wgniatamy jajko. Zwil偶onymi d艂o艅mi formujemy niewielkie klopsiki. Obsma偶amy na z艂oto na oleju rzepakowym lub kokosowym. 艢ci膮gamy z patelni. Na t膮 sam膮 patelni臋 ( na t艂uszcz wytopiony z klops贸w) wylewamy pomidory w puszce. Dodajemy czosnek, s贸l i pierz. Przelewamy sos do wy偶szego garnka i blendujemy. Wrzucamy gotowe klopsy i czekamy a偶 sos si臋 zagotuje. Cukini臋 myjemy i razem ze sk贸rk膮 za pomoc膮 obieraczki typu Julienne ( dost臋pna w ka偶dym sklepie z akcesoriami do gotowania) robimy spaghetti z cukinii. Nast臋pnie obsma偶amy chwil臋 na odrobinie oleju takie spaghetti na patelni a偶 cukinia zmi臋knie. Przek艂adamy na talerze. Na wierzch wyk艂adamy klopsy w sosie . Posyp startym parmezanem.