Klasyczne spaghetti Napoli 馃檪 W艂oskie smaki w codziennej kuchni ka偶dego z nas! Szybko, smacznie i pysznie.

Sk艂adniki/2-4 porcje:
- 600-800 g 艣wie偶ych pomidor贸w lub pomidor贸w z puszki
- 500 g makaronu spaghetti pszennego
- 1 du偶a cebula
- Kilka 艂y偶kek koncentratu pomidorowego dla podkre艣lenia smaku i otrzymania g臋艣ciejszej sosu Napoli
- 3 z膮bki
- oko艂o 5 艂y偶ek oliwy
- s贸l oraz pieprz do smaku
- po 1 艂y偶eczce: bazylii i oregano
- szczypta chili
- parmezan
- listki bazylii do smaku i dekoracji
- 500 g makaronu spaghetti pszennego lub
Przygotowanie:
Pomidory sparzy膰 wrz膮tkiem i obra膰 ze sk贸rki, pozby膰 si臋gniazd. Pokroi膰 w kostk臋. Cebul臋 obra膰, posieka膰 i podsma偶y膰 delikatnie na patelni.Wrzuci膰 pomidory, doda膰 s贸l, zio艂a, chili i przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek. Dusi膰 kilka minut. Je艣li sos jest za rzadki pod koniec doda膰 koncentrat pomidorowy. Doprawi膰 do smaku.
Makaron ugotowa膰 al dente zgodnie z instrukcj膮. Wy艂o偶y膰 na talerze. Pola膰 sosem i posypa膰 parmezanem.