Bataty, marchew, cieciorka, 艣wie偶a rukola i pomidorki 馃檪 Taka sa艂atka dzisiaj ! Wypr贸bujcie 馃檪
Sk艂adniki / 1 porcja:
– gar艣膰 rukoli
– p贸艂 艣redniego batata
– 2 ma艂e marchewki
– 4 艂y偶ki ciecierzycy (moczonej przez noc i ugotowanej)
– 5 pomidork贸w koktajlowych
– 1 艂y偶ka oliwy z oliwek
– s贸l, pieprz, papryka chili do smaku (wg upodoba艅)
Sos
– 2 艂y偶ki oliwy z oliwek
– 1 艂y偶eczka kremu balsamicznego
– p贸艂 艂y偶eczki syropu z agawy lib 1 艂y偶eczka cukru
– s贸l i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200藲C. Umyt膮 rukol臋 uk艂adamy na talerzu. Obranego batata oraz marchewki kroimy w 贸semki wrzucamy do miski, polewamy 艂y偶k膮 oliwy oraz doprawiamy sol膮 i pieprzem (ewentualnie chili). Wszystko mieszamy i wrzucamy do 偶aroodpornego naczynia. Bataty oraz marchewk臋 pieczemy ok. 30 min. Pod koniec pieczenia dodajemy ciecierzyce, mieszamy i pozostawiamy w piekarniku na 3-4 minuty. Upieczone warzywa wyk艂adamy na rukol臋 i dodajemy pokrojone pomidorki. Ca艂o艣膰 polewamy przygotowanym sosem. Smacznego!