Ryba po grecku

艢wi臋ta bez rybki to nie 艣wi臋ta 馃檪 Dzisiaj przepis na pyszn膮 ryb臋 po grecku ! Kto nigdy nie jad艂 niech 偶a艂uje i szybciutko nadrabia zaleg艂o艣ci 馃檪

Sk艂adniki/ok. 6porcji:

-800 g filet贸w mro偶onej lub 艣wie偶ej ryby (np.dorsza, morszczuka, miruny)
-500 g marchewki
-150 g pietruszki
-100 g selera
-1 du偶a cebula
-1 ma艂y por
-3 szklaki wrz膮cej wody
-1 ma艂y s艂oiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
-1 艂y偶eczka soli, 3 ziela angielskie, 1 li艣膰 laurowy
-po 1/2 艂y偶eczki: pieprzu, s艂odkiej papryki,bazylii, oregano

Przygotowanie:

Ryby rozmrozi膰 i  osuszy膰 papierowymi r臋cznikami. Pokroi膰 na kawa艂ki, posypa膰 sol膮, pieprzem, od艂o偶y膰.

Marchewk臋, pietruszk臋 i selera obra膰 i zetrze膰 na tarce ogrubych oczkach. Prze艂o偶y膰 do garnka i zala膰 wrz膮c膮 wod膮, posoli膰. Gotowa膰przez 15 – 20 minut pod uchylon膮 pokryw膮. Pod koniec gotowania doda膰 ziele angielskie i li艣膰 laurowy.

W oczekiwaniu na warzywa usma偶y膰 ryb臋 obtoczon膮 w m膮ce, na z艂oto, na rozgrzanym oleju. Przek艂ada膰 do naczynia 偶aroodpornego lubceramicznego.

Odla膰 troch臋 wywaru z warzyw (oko艂o p贸艂 szklanki) i rozmiesza膰 w nim koncentrat pomidorowy.

Cebul臋 i pora pokroi膰 w p贸艂plasterki i zeszkli膰 na patelnina oleju, doda膰 ugotowane warzywa wraz z rozcie艅czonym w wywarze koncentratem. Ca艂o艣膰 wymiesza膰 i zagotowa膰. Pod koniec doprawi膰 do smaku sol膮, pieprzem,papryk膮, bazyli膮 i  oregano .

Warzywa po艂o偶y膰 na usma偶onej rybie. Ostudzi膰, przykry膰 i sch艂odzi膰 w lod贸wce.

Potraw臋 najlepiej przygotowa膰 z wyprzedzeniem np. dzie艅 wcze艣niej, aby nabra艂a smaku 馃檪 Smacznego

Print Friendly, PDF & Email