Roladki z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i szpinakiem

Składniki/ 4-5 porcji:

– 1  duża pierś z kurczaka
– 2 jajka
– ok. 4 łyżki mąki owsianej
– 8 łyżek zmielonych płatków owsianych
– duża garść szpinaku
– 1 ząbek czosnku
– 5 pomidorów suszonych 
– sól i pieprz
– papryka słodka (opcjonalnie) 
do podania : np. ryż jaśminowy lub kasza gryczana oraz pikle z ogórków


Przygotowanie:
Szpinak płukamy, skrapiamy cytryną  i podsmażamy na patelni, aż zwiędnie. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Pierś z kurczaka rozbić na tradycyjne kotlety doprawić solą i pieprzem oraz opcjonalnie papryką. Na każdym kotlecie kładziemy trochę szpinaku oraz po 1 suszonym pomidorze. Zwijamy roladki i odkładamy na tak abym nam się nie rozwaliły.
W misce wymieszać jajka i mieszamy z mąką tak aby powstała gładka masa. Na talerzu wysypujemy zmiksowane płatki owsiane. Roladki delikatnie zanurzamy w masie jajecznej a następnie obtaczamy w panierce owsianej. W celu uniknięcia rozwaleni możemy w 2-3 miejscach złączyć je wykałaczką. Kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż uzyskamy złoty kolor z każdej strony.
Podajemy np. z ryżem jaśminowym, kaszą gryczaną oraz z piklami z ogórków 🙂

Print Friendly, PDF & Email