Słodki podwieczorek, szybki obiad dla dzieciaków, małe co nieco na ponure dni? Racuszki z jabłkami! Klasyka ale jaka pyszna 🙂
Składniki/2 porcje:
- jajko,
- 3 łyżki cukru,
- cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 1/2 szklanki mąki,
- 190 g jogurtu naturalnego
- 2 jabłka,
- cukier puder i cynamon do posypania,
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry.
Do miski wbijamy jajko, szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem, aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą i jogurt. Miksujemy do połączenia się składników.
Dodajemy jabłka i mieszamy. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Podajemy posypane cukrem pudrem i cynamonem – jeśli ktoś lubi 🙂