Składniki/ok. 10 sztuk:
– 180 ml kefiru
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru pudru
– 150 g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
– 1 banan
– kilka malin
– nutella do posmarowania
– konfitura z malin
– mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Kefir wymieszać z jajkami. Dodać cukier puder, przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną lub proszkiem. Banana rozgniatami i wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie za luźne dodaj jeszcze trochę mąki. Przy pomocy łyżki nakładać masę na rozgrzaną patelnię
Placuszki smażyć aż się ładnie zarumienią z obu stron. Układamy np.po 5 placuszków i przekładamy je kremem nutella. Na wierzchu układamy konfiturę z malin , świeże maliny i dekorujemy miętą.