Penne z indykiem i szpinakiem

Dzisiejszy przepis jest doskonałym pomysłem na szybki, łatwy i smaczny obiad z „mięsem” w roli głównej.

Mięso z indyka jest bardzo chude i jest jednym z najzdrowszych i najczęściej rekomendowanym  przez dietetyków.  Indyk oprócz wartościowego białka zawiera takie właściwości odżywcze jak: niacyna, selen, cynk oraz witaminy B6, B12. Natomiast uwielbiany przez nas szpinak,  jest świetnym źródłem  potasu, kwasu foliowego, wapnia i  żelaza.

Składniki /2 porcje:

– 250 g świeżego szpinaku
– 250 g makaronu penne
– ok. 380 g piersi z indyka
– ½ cebuli
– ząbek czosnku
– płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
– śmietana 18 %
– parmezan
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.  Szpinak umyj i podsmaż na rozgrzanej patelni dodając ząbek czosnki. Przełóż do miseczki. Następnie na rozgrzanej patelni  zeszklij cebulę. Dodaj pokrojonego w kostkę indyka i podsmaż. Dodaj szpinak i opcjonalnie czosnek niedźwiedzi i wymieszaj wszystko z indykiem następnie dodaj ugotowany makaron i kilka łyżek śmietany ( tak aby składniki połączyły się z makaronem ). Następnie posyp tartym parmezanem i wszystko wymieszaj kilka razy do uzyskania sosu serowo-śmietanowego. Wykładaj od razu na talerze.

Print Friendly, PDF & Email