Pavlova z kremem kawowym i truskawkami

Lubicie bez臋 ?? 馃檪 Ja uwielbiam ! Z pozoru prosty deser ale nie ka偶demu beza wychodzi od razu. Czasami trzeba d艂ugo 膰wiczy膰, 偶eby wysz艂a idealna. Ale gwarantuje, 偶e je艣li ju偶 dojdziemy do wprawy ten deser b臋dziemy chcieli robi膰 bardzo cz臋sto :). Poni偶ej przedstawiam przepis na torcik Pavlova z jednym kr膮偶kiem bezowym o 艣rednicy ok. 20-25 cm.

Sk艂adniki:

Beza*
鈥 4 zimnych bia艂ek
鈥 200g cukru
– 1 艂y偶eczka soku z cytryny

Masa
鈥 250 ml 艣mietany 30% lub 35%
鈥 2 艂y偶eczki espresso
鈥 1 艂y偶ki 聽cukru pudru
– ok. 2 gar艣cie truskawek

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (g贸ra – d贸艂).

Bia艂ka ubijamy w metalowej misce na sztywn膮 pian臋. Nast臋pnie dodajemy stopniowo po 艂y偶ce cukru, tak aby dok艂adnie si臋 rozpu艣ci艂. Pod koniec dodajemy sok z cytryny聽 i jeszcze chwil臋 miksujemy. Piana powinna by膰 sztywna i b艂yszcz膮ca.

Na papierze do pieczenia rysujemy okr膮g o 艣rednicy ok 20-25 cm . Wyk艂adamy ubite bia艂ka i formujemy kszta艂t naszego tortu i wk艂adamy do nagrzanego piekarnika.

Pian臋 wk艂adamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a nast臋pnie zmniejszamy temperatur臋 do 150 stopni i pieczemy przez ok 1 godzin臋 15 minut, a偶 beza porz膮dnie si臋 wysuszy. Po wyj臋ciu z piekarnika odstawiamy w ch艂odne miejsce do wystygni臋cia. Bez臋 mo偶na przygotowa膰 dzie艅 聽wcze艣niej.
Mas臋 przygotowujemy 聽np. godzin臋 przed podaniem tortu. W misce ubijamy 艣mietan臋, dodajemy聽 cukier. Miksujemy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Na koniec dodajemy sch艂odzon膮 kaw臋. Mas臋 wyk艂adamy na bez臋 聽i uk艂adamy na niej owoce w dowolny spos贸b. 聽馃檪
Print Friendly, PDF & Email