Pasztet z dynii

Składniki:

– 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy,
– 2 marchewki
– ok. 500 g dynii
– 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
– sól, pieprz,
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 łyżeczki curry
– 1/2 łyżeczki kurkumy 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200C. Włożyć pokrojoną dynię i piec chwilę do miękkości. Wyciągnąć, ostudzić , obrać i przygotować dyniowe puree. Soczewicę opłukać wrzucić do garnka i zalej 3 szklankami wody. Gotować, aż wchłonie prawie całą wodę a następnie odcedź. Cebulę i czosnek podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie. Dodaj marchew i smaż chwilę, aż zmięknie.  Dodać kurkumę i opcjonalnie inne przyprawy dosmaku wg upodobań. Na koniec dodać puree z dynii i wszystko wymieszać.

Formę do pieczenia (u mnie keksówka o wymiarach  12×26), dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką , dopraw solą i pieprzem . Masę przełóż do foremki. Piecz około godziny.