Skip to content

Follow Us

I LOVE LIFE

Blog Kulinarny

I LOVE LIFE

  • Strona główna
  • O mnie
  • Kuchnia
    • Śniadania
    • Tarty
    • Makarony
    • Zupy
    • Sałatki
    • Desery
    • Koktajle
    • Dania wegetariańskie
    • Inne
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Samo zdrowie
  • Recenzje i Wydarzenia
    • Recenzje Kulinarnych Miejscówek
    • Recenzje Produktów
    • Konkursy
  • Podróże
    • Kraj
    • Świat
  • Kontakt
    • Wyślij wiadomość
    • Współpraca
Inne, Kuchnia dip z bobu, hummus z bobu, pasta do chleba, pasta z bobu

Pasta z bobu

by I LOVE LIFE 17 lipca 2017 2 komentarze

Pasta z bobu to pomysł na pastę do kanapek.

Składniki:
– 500 g bobu
– łyżka oliwy
– 3 ząbki czosnku
– sok z połówki cytryny
– czarny pieprz, zioła

Przygotowanie:
Bób gotujemy, studzimy i obieramy.
Bób blendujemy z pozostałymi składnikami aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pasta z bobu gotowa.
Podawać z ulubionym pieczywem 🙂 Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Nawigacja wpisu

Previous Previous post: Koktajl z arbuza i melona
Next Next post: Spaghetti z cukinii i marchewki

Ostatnie wpisy

  • Rogaliki francuskie z różą
  • Mazurek pistacjowy
  • Babka kokosowa
  • Sernik na zimnio oreo
  • Sernik baskijski kajmakowy

boże narodzenie ciasto cukinia czekolada deser dynia koktajl kolacja kurczak lunch lunchbox makaron maliny obiad pomidory pomysł na obiad pyszne śniadanie pyszny obiad sałatka szpinak szybki obiad słodkości tarta tarta wytrawna truskawki wielkanoc witaminy zdrowie zielony koktajl śniadanie

TUTAJ RÓWNIEŻ MNIE ZNAJDZIESZ :)
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Postaw mi kawę na buycoffee.to

Archiwa

Dzień dobry :) Tydzień zaczynam od przepisu na p Dzień dobry :) Tydzień zaczynam od przepisu na pyszne gofry ❤️Bo na gofry zawsze jest dobra pora :).
📌Składniki ok. 6 gofrów:
– 250 mąki orkiszowej
– 250 ml mleka
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 200 g śmietany kremówki
– słoiczek dżemu truskawkowego
– orzechy włoskie ,nerkowca lub laskowe 
– 2 łyżeczki cukru pudru
– kakao do posypania
📍Przygotowanie:
✔️Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól, żółtko). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.
✔️Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni.
✔️Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Gofry smarujemy dżemem truskawkowym a następnie śmietaną. Całość posypujemy kakao i pokrojonymi ulubionymi orzechami . Smacznego ❤️

#gofry #omom #pychotka #mniam #dokawy #ilovelifeblog #blogkulinarny #ilovelife #sweets
Dzień dobry ☺️Sernik baskijski - kajmakowy ❤️idealny na zbliżający się długi weekend☺️
📌Składniki /średnica 24 cm:
– 625 g serka philadelpia
– 250 g serka mascarpone
– 1 puszka masy kajmakowej
– 6 jajek
– 200 g śmietanki 36 %
– 20 ml wanilii z ziarenkami w płynie
– 200-250 g drobnego cukru do wypieków
– 150 g ciasteczek digestive z czekoladą
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1/2 płaskiej łyżeczki soli
– 5 łyżek roztopionego masła
lukier karmelowy do polania :
-50 g masło
-100 g cukru
-100 ml śmietanki 30 lub 36%
– szczypta soli
📍Przygotowanie:
✔️Ciasteczka blendujemy na pył. Dodajemy masło i wykładamy nimi spód tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
✔️Do misy miksera wykłamy serki philadelphia, mascarpone, śmietankę oraz wanilię i cukier. Całość miksujemy. Następnie dodajemy po 1 jajku cały czas delikatnie mieszająć. Pod koniec dodajemy kajmak, sól oraz mąkę ziemniaczaną. Nasza masa będzie dosyć luźna a nawet płynna ale właśnie o to chodzi.
Całość wylewamy na przygotowany spód.
Wkładamy delikatnie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni góra – dół. Pieczemy ok . 50 minut.
✔️Po tym czasie sernik wyciągamy delikatnie z piekarnika. Ciasto powinno być lekko luźne na środku. Tak ma być 🙂 Sernik stężeje w lodówce. Sernik studzimy a następnie wkładamy na minimum 8h.
Opcjonalnie polewamy polewą karmelową. Cukier wsyp do garnka. Rozpuszczaj na małym ogniu. Nie mieszaj cukru w tym czasie.Kiedy cukier będzie miał już barwę bursztynu i cały się rozpuści dodajemy śmietankę i masło stale mieszając. Uwaga – karmel może pryskać.
Zdejmij z ognia, dodaj szczyptę soli i mieszaj jeszcze kilka minut. Dekorujemy sernik. Smacznego 🙂❤️

#sernik #kajmak #sernikkajmakowy #sernikbaskijski #ilovelife #blogkulinarny #domowewypieki #ilovelifeblog
Dzień dobry :) Wieczorową porą wrzucam przepis Dzień dobry :) Wieczorową porą wrzucam przepis na domową pizzę na grubym cieście ❤️pyszna i chrupiąca 🙃Zapraszam 🙂
📌Składniki /2 prostokątne:
– 500 g mąki pszennej lub 250 g pszennej i 250 g jasnej orkiszowej
– 250 ml ciepłej wody
– 25 g świeżych drożdży
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 20-30 ml oliwy z oliwy
dodatki na 2 pizze
– oliwa z oliwek do skropienia
– kiełbasa wiejska 
– 1 mała cebula czerwona pokrojona w cienkie krążki
– 2 kulki mozzarelli
– zielona papryka
- kilka koktajlowych pomidorów 
– suszone oregano i bazylia
– sól
📍Przygotowanie:
✔️Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstaw na 20 minut. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrób ciasto ( dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
✔️Rozgrzej piekarnik do minimum 220 -240 stopni (ja piekę w maksymalnej temperaturze piekarnika). Stół posyp mąką, ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokątny placek. Przełóż na formę do pieczenia pizzy lub blachę piekarnika/kamień.
✔️Wierzch pizzy skrop delikatnie oliwą. Ułóż dodatki na każdej : pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, kiełkbaskę, pokruszoną mozzarellę oraz pokrojoną zieloną paprykę oraz koktajlowe pomidorki. Całość posyp suszonym oregano i bazylią. Pizzę pieczemy około 10 -15 minut. 

#blogkulinarny #gotujzilovelife #ilovelife #ilovelifeblog #photooftheday #omomom #pizzatime #pizzaislove #domowapizza #pizza
Dzień dobry :) Dzisiejsza propozycja obiadowa - T Dzień dobry :) Dzisiejsza propozycja obiadowa - Tarta z kurczakiem i jarmużem ❤️
📌Składniki / 4-8 porcji:
👉ciasto:
– 125 g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
👉nadzienie:
– ok. 250 g kurczaka
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 80 g parmezanu lub sera cheddar
– garść jarmużu
– 1/2 dużej cebuli
– 3 duże jajka
– sól i pieprz
📍Przygotowanie:
✔️Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Jarmuż opłukać pozbyć się grubych łodyg  a następnie zalać wrzątkiem pozostawić na 10 minut,  odcedzić. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
✔️Cebulę pokrój drobno. Kurczaka kroimi w kostkę doprawiamy do smaku i smażymy do kruchości na patelni.
✔️Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni.
✔️Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście  kolejno rozdrobnionego kurczaka, cebulę oraz jarmuż. Wszystko zalej mieszanką jajeczną. Piecz ok. 30-40 minut aż masa jajeczna się zetnie 🙂Smacznego🙂
#tarta #tartalove #gotujzilovelife #ilovelifeblog #blogkulinarny #tartawytrawny
Dzień dobry 🙂 Tarta rustykalna że śliwkami b Dzień dobry 🙂 Tarta rustykalna że śliwkami brzmi dobrze a nawet bardzo dobrze 😌Jak ją zrobić ?sprawdźcie sami ❤️👇
📌Składniki:
👉Ciasto
– 1 ¼ szk. mąki
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 125g masła
– 3 łyżki lodowatej wody
👉Nadzienie
– ok. 12 śliwek węgierek lub innych
– 1 łyżka cukru
– płaska łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka mąki
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– 1 jajko (opcjonalnie) do posmarowania ciasta

📍Przygotowanie:
✔️Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i  włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Śliwki umyć i przekroić na pół.
✔️Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm.  Następnie  wymieszać 1 łyżkę mąki z 1 łyżką cukru. Wysypać na dno tarty a następnie wyłożyć śliwki i posypać je cynamonem. Na koniec wylewamy roztopione masło. Tak przygotowaną tartę zawijamy z każdej strony (brzegi ciasta) do środka ok. 5 cm. Zawinięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC) na ok. 40 minut. Po tym czasie zmienić ustawienie piekarnika na grzanie dolne i piec jeszcze ok. 10 minut.
👉Propozycje podania : gałka lodów waniliowych.

#tarta #rustykalna #tartaześliwkami #reels #słodkości #blogkulinarny #gotujzilovelife #ilovelife #ilovelifeblog
Dzień dobry 🙂 Moje dzisiejsze smaki obiadowe i Dzień dobry 🙂 Moje dzisiejsze smaki obiadowe inspirowane są słoneczną Italią🇮🇹 a także wspomnieniami z ostatnich rzymskich wakacji ❤️ Bolognese👇
 📌Składniki/4 porcje:
– 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
– 1 marchew
– 600 g passaty pomidorowej 
– 2 ząbki czosnku
– ok. 300 g makaronu spaghetti lub innego 
– tarty parmezan, olej rzepakowy
– sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, papryka ostra i słodka
– opcjonalnie świeża bazylia
📍Przygotowanie:
✔️Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy mięso mielone, które wcześniej doprawiamy solą pieprzem i papryką. Gdy mięso nabierze jasnego koloru, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, startą na małych oczkach marchew oraz passatę. Chwilę wszystko smażymy. Możemy dodać troszkę wody aby sos był rzadszy. 
✔️Na koniec doprawiamy do smaku i gotowe. Na talerze wyciągamy makaron, sos i wszystko posypujmy tartym parmezanem. Smacznego !
#pasta #makaron #bolognese #italianfood #omom #buono #gotujzilovelife #blogkulinarny #ilovelifeblog
Śledź mnie na Instagramie
© 2025 I LOVE LIFE | Designed by: Theme Freesia | Powered by: WordPress