Oponki bez drożdży

Składniki/24 sztuk:
– 200 g sera białego bez laktozy zmielonego
– 2 żółtka
– 250 g mąki pszennej
– 1/3 szklanki cukru
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżka spirytusu ( aby oponki wchłaniały mniej tłuszczu)
– ok. 1 litr oleju lub smalcu do smażenia
– 100 g gęstej śmietany 12 %
– cukier wanilinowy
do podania – cukier puder, konfitura malinowa lub lukier przygotowany z 200 g cukru pudru i 4 łyżek wody.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki  powinny być w temperaturze pokojowej.

W średniej wielkości misce umieszczamy przeciśnięty przez praskę ser, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbijamy żółtka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz jogurt lub śmietanę i spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy sodę. Całość ponownie dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy wysoki garczek lub patelnię z wysokim rantem.Wlewamy olej (ok. litr) i nagrzewamy naczynie.
Ciasto na oponki rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm. Wykrawamy za pomocą szklanki koła o średnicy ok. 6 cm i np. przy użyciu nakrętki lub małego kieliszka mniejsze otwory w utworzonych kołach. 
Na nagrzany olej kładź oponki. Uwaga podczas pieczenia oponki zwiększą swoją objętość, dlatego pamiętajmy o pozostawieniu odstępu pomiędzy nimi. Gotowe oponki wyciągamy na ręcznik papierowy.Posypujemy cukrem pudrem lub lukrem ? Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email