Składniki /2 porcje:
Ciasto
– 1 jajko
– 200 ml mleka bez laktozy
– 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
– 1 łyżeczka oleju
– szczypta soli
Farsz
– 250 g szpinaku
– 1 mała cebula
– 2 łyżki gęstej śmietany bez laktozy
– 1 ząbek czosnku
– sól i czarny pieprz do smaku
– 1 łyżka masła lub oleju
opcjonalnie parmezan do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi 6 małych naleśników.
Szpinak dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
Cebulę obieramy, drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy umyty szpinak i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 20 min. Na końcu doprawiamy pieprzem i solą. Patelnię zdejmujemy z ognia. Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon. Posypujemy parmezanem lub kładziemy trochę pozostałego farszu szpinakowego na wierzch.