Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone

Święta tuż tuż dlatego pewnie zastanawiacie się i szukacie przepisów nie tylko na świąteczne ciasta ale również babeczki, ciasteczka i słodkie przekąski.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne muffiny marchewkowe z kremem mascarpone, które ucieszą nie jedno podniebienie waszych gości.

Składniki /18 sztuk:
– 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
– 1 szklanka drobno startej marchewki
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki oleju
– 5 łyżek orzechów włoskich
– 5 łyżek wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka kardamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
Krem
– 25 dag serka mascarpone
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 1/2 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Jajka ubić mikserem na puszystą masę. Wsypać porcjami cukier, nie przerywając ubijania, aż masa będzie jasna i gęsta. Wlać cienkim strumieniem olej, wciąż ubijając. W osobnej misce wsypać mąkę przesiana przez sito wymieszaną z cynamonem, kardamonem, sodą proszkiem i solą. Wrzucić drobno posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe. Wymieszać wszystko delikatnie. Do suchych składników wlać mokre. Na końcu dodać startą na małych oczkach marchewkę. Całość wymieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffiny i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160*170 stopni. Wyjąć i wystudzić.
Przygotować krem. Mascarpone ubić z cukrem. Dodać cytrynę. Muffiny wypełniać kremem za pomocą strzykawki do dekoracji wypieków. Jeśli nie mamy strzykawki smarujemy kremem muffiny na wierzchu 🙂 🙂 Smacznego !