Mini bezy z malinami

Pyszne bezowe torciki idealne na 艣wi臋towanie np. Dnia Kobiet 馃檪 Przy okazji tego dnia 偶ycz臋 Wam drogie Panie wszystkiego co najlepsze du偶o si艂y i du偶o mi艂o艣ci??? Co wy na to, 偶eby takimi s艂odko艣ciami 艣wi臋towa膰 ten pi臋kny dzie艅 馃檪 艢ciskam !!

Sk艂adniki / 6 porcji:
– 4 bia艂ka
– 200g cukru
– 250 g mascarpone + 3 艂y偶ki cukru
– 250 ml 艣mietanki krem贸wki
– 艣wie偶e lub mro偶one maliny
– d偶em malinowy (opcjonalnie)

Przygotowanie :
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 stopni (g贸ra 鈥 d贸艂). Ubijamy bia艂ka na pian臋 ale nie idealnie sztywn膮 偶eby unikn膮膰 鈥 przebicia piany鈥. Nast臋pnie dodajemy stopniowo po 艂y偶ce cukru, ca艂y czas dok艂adnie miksuj膮c. Nale偶y r贸wnomiernie dodawa膰 cukier i ubija膰.

Piana powinna by膰 na ko艅cu bardzo sztywna, g臋sta i b艂yszcz膮ca. Pian臋 wyk艂adamy na form臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Tworzymy 12 ma艂ych kr膮偶k贸w. 6 kr膮偶k贸w robimy bardziej p艂askich (b臋d膮 stanowi膰 podstaw臋 naszych bezowych torcik贸w) a pozosta艂e 6 bardziej finezyjnie. Wstawi膰 do piekarnika i piec przez ok. 25 minut w 120 stopniach C. Nast臋pnie zmniejszy膰 do 100 stopni i piec bezy przez ok. 40-50 minut. Bezy powinny by膰 kruche z wierzchu a w 艣rodku wilgotne i pianka. Bezy mo偶na upiec np. 1-2 dni wcze艣niej przed podaniem- b臋d膮 nadal 艣wie偶e.

Przygotowujemy krem. 艢mietan臋 ubijamy- nast臋pnie dodajemy cukier i mascarpone.
Bezy prze艂o偶y膰 kremem nast臋pnie opcjonalnie d偶emem malinowym. Wierzch udekorowa膰 malinami.

Print Friendly, PDF & Email