Lubicie szybkie, lekkie obiady ?? 🙂 Spróbujcie mojego pomysłu na pożywny obiad z łososiem . Takie danie można również podać w ramach kolacji. Smacznie i zdrowo. Polecam !
Składniki / 2porcje :
– ok. 250 g filetu z łososia ( 2 porcje)
– ok. 6 małych młodych ziemniaczków
– 2 garście fasolki szparagowej
– sól i pieprz
– kilka liści świeżego szpinaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– świeży koperek do posypania
Składniki na śmietanę wegańską
– 65 g słonecznika
– 100 ml wody
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie :
Przygotowujemy śmietanę. Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wylej wodę, opłucz go pod bieżącą wodą i ponownie zalej na około 30 minut. Ponownie wylej wodę z namaczania, odcedź i opłucz. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj aż uzyskasz konsystencje śmietany.
Łososia skrop cytryną dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw na kilka minut do piekarnika ( temperatura ok 180 stopni). Fasolkę i ziemniaki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Na talerzach układamy umyte liście szpinaku a na nich upieczonego łososia. Układamy ziemniaczki i fasolkę. Łososia oraz ziemniaczki polewamy śmietaną wegańską. Wszystko posypujemy świeżym pokrojonym koperkiem 🙂