Kulki mocy z żurawiną i orzechami

Składniki:

-1 szklanka daktyli bez pestek
-garść orzechów włoskich
-garść suszonej żurawiny
-garść migdałów
-3/4 szklanki płatków owsianych
-2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
-2 łyżki kakao
-2 łyżki rumu

do obtoczenia: wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy (jeśli mamy słaby blender dodatkowo daktyle kroimy drobno i odstawiamy na bok). Orzechy, migdały i płatki owsiane mielimy np. w blenderze na tzw. mąkę owsiano – orzechowo-migdałową. Natsępnie dodajemy daktyle, żurawinę i pozostałe składniki. Miksujemy wszystko na gładką masę.

Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki. Można je jeść od razu 🙂

Print Friendly, PDF & Email