Kruche z malinami i bez膮

Sezon na malinki w pe艂ni 馃檪 Dzisiaj kolejne ciacho, kt贸re mam nadziej臋 przypadnie Wam do gustu 馃檪 Podzielcie si臋 w komentarzach swoimi opiniami. Pozdrawiam wszystkich 艂asuch贸w i smakoszy pysznych s艂odko艣ci 馃檪

Sk艂adniki:
鈥 1 录 szk. m膮ki
鈥 2 艂y偶ki cukru
鈥 szczypta soli
鈥 125g mas艂a
鈥 3 艂y偶ki lodowatej wody
Krem
鈥 250 g serka mascarpone
鈥 250 g mleka skondensowanego z puszki
鈥 2 jajka
鈥 500 g 艣wie偶ych malin ( jedno kartonowe pude艂ko)
Beza
鈥 3 bia艂ka
鈥 150 g cukru

Przygotowanie:

M膮k臋 wymiesza膰 z cukrem i sol膮 , doda膰 mas艂o, 3 艂y偶ki wody i po艂膮czy膰 ciasto. Nast臋pnie uformowa膰 z ciasta kul臋 i je艣li ciasto jest bardzo mi臋kkie聽w艂o偶y膰 na 30 minut do lod贸wki. Sch艂odzone ciasto rozwa艂kowa膰 na kszta艂t kr膮偶ka o 艣rednicy ok. 30 cm. Przenie艣膰 na form臋 do tarty o 艣rednicy 28 cm. Nak艂u膰 widelcem i umie艣ci膰 obci膮偶enie. Ciasto wstawi膰 do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdj膮膰 obci膮偶enie i piec przez kolejne ok. 15 minut ( piec na lekki z艂oty kolor).

W tym czasie przygotowa膰 nadzienie. Serek mascarpone, mleko skondensowane i jajka wymiesza膰 w mikserze na g艂adki krem. Bia艂ka ubijamy na prawie sztywn膮 pian臋. Dodajemy systematycznie po 1 艂y偶ce cukru. Piana musi by膰 sztywna i b艂yszcz膮ca.

Wyci膮gamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na sp贸d krem. Ponownie podpiekamy przez ok. 10 minut a nast臋pnie uk艂adamy maliny i bez臋. Zmniejszamy temperatur臋 do 170 stopni. Piec ok. 30 minut a偶 beza si臋 zarumieni. (po tym czasie zmniejszy膰 temperatur臋 do 100 stopni i suszy膰 jeszcze przez ok. 15 minut bez臋 ( mo偶na przy uchylonym piekarniku).

Smacznego ?

Print Friendly, PDF & Email