Kruche z jabłkami i powidłem

Smaki dzieciństwa, kruche ciasto z jabłkami i z domowym powidłem śliwkowym 🙂 Lubię wracać co jakiś czas do tego przepisu, który przekazała mi jeszcze moja ukochana babcia 🙂 Idealnie ciacho na niedzielną biesiadę z rodziną i bliskimi 🙂

Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki,
  • 10dkg cukru pudru,
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kakao

nadzienie

  •  ok. 5 łyżek powidła śliwkowego
  • kg jabłek najlepiej półkwaśnych
  •  5 białek
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Przygotować formę do pieczenia o wymiarach ok. 28 x 23 cm. Ciasto zarobić i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć formę do pieczenia posmarować powidłem śliwkowym.

Drugą część ciasta podzielić ponownie na 2 części i do
jednej dodać 2 łyżki kakao –zarobić. Owinąć w folię i włożyć na chwilę do
lodówki.

Jabłka obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Wyłożyć na ciasto.

Przygotować pianę. Ubić białka na sztywno i dodać stopniowo ciągle ubijając ¾ szklanki cukru. Pianę wyłożyć na ciasto. Wyciagnąć 2 części ciasta z lodówki i zetrzeć na placek na tarce o grubych oczkach na przemian najpierwjasne a później ciemne ciasto. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni.