Smaki dzieciństwa, kruche ciasto z jabłkami i z domowym powidłem śliwkowym 🙂 Lubię wracać co jakiś czas do tego przepisu, który przekazała mi jeszcze moja ukochana babcia 🙂 Idealnie ciacho na niedzielną biesiadę z rodziną i bliskimi 🙂
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki,
- 10dkg cukru pudru,
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki kakao
nadzienie
- ok. 5 łyżek powidła śliwkowego
- kg jabłek najlepiej półkwaśnych
- 5 białek
- ¾ szklanki drobnego cukru
- cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Przygotować formę do pieczenia o wymiarach ok. 28 x 23 cm. Ciasto zarobić i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć formę do pieczenia posmarować powidłem śliwkowym.
Drugą część ciasta podzielić ponownie na 2 części i do
jednej dodać 2 łyżki kakao –zarobić. Owinąć w folię i włożyć na chwilę do
lodówki.
Jabłka obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Wyłożyć na ciasto.
Przygotować pianę. Ubić białka na sztywno i dodać stopniowo ciągle ubijając ¾ szklanki cukru. Pianę wyłożyć na ciasto. Wyciagnąć 2 części ciasta z lodówki i zetrzeć na placek na tarce o grubych oczkach na przemian najpierwjasne a później ciemne ciasto. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni.