Krem z żółtego groszku

Krem z żółtego groszku sycąca i pyszna zupka pewłna witamin.

Składniki:
– 250 g żółtego łuskanego groszku
– 12 plastrów szynki parmeńskiej
– sól i pieprz
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 por
– 1,5 l wody

Przygotowanie:

Groszke dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na drugi dzień płukamy groszek i zalewamy go swieżą wodą (1,5l). Gotujemy do miękkości z pozostałymi umytymi i obranymi warzywami ( marchew, pietruszka oraz por). Ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chipsami z szynki parmeńskiej* 🙂

*piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. .Wkładamy do piekarnika plastry szynki i pieczemy ok. 8 minut aż staną się chrupkie.

Print Friendly, PDF & Email