Krem z dyni

Sezon na dynie w pe艂ni dlatego dzisiaj przepis na pyszn膮 zup臋 krem z dyni 馃檪

Sk艂adniki/ 4 porcje:

– 800 g dyni
– 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 2 ziemniaki
– 1 cebula
– 2 z膮bki czosnku
– 1 艂y偶eczka kurkumy
– 1 艂y偶eczka 艣wie偶ego startego imbiru
– 1/2 puszki krojonych pomidor贸w
– do podania np grzanki lub paluchy z sezamem
– do posypania ostra papryczka chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Dyni臋  obra膰 ze sk贸rki i mi膮偶szu i pokroi膰 w kostk臋. Ziemniaki obra膰 i pokroi膰 w kostk臋.

W wi臋kszym garnku na ma艣le zeszkli膰 pokrojon膮 w w kosteczk臋 cebul臋 oraz czosnek. Nast臋pnie doda膰 dyni臋 i ziemniaki i doprawi膰 sol膮 i kurkum膮. Doda膰 starty imbir. Sma偶y膰 ok. 5 minut co chwil臋 mieszaj膮c. Wla膰 gor膮cy bulion, przykry膰 i zagotowa膰. Nast臋pnie  zmniejszy膰 ogie艅 i gotowa膰 przez ok. 10 minut. Po tym czasie doda膰 pomidory z puszki i gotowa膰 jeszcze ok. 5 minut a偶 warzywa b臋d膮 mi臋kkie.  Po ugotowaniu wszystko zmiksowa膰 w blenderze.

Podajemy np. z grzankami lub paluchami z dodatkiem sezamu. Je艣li lubimy zup臋 bardziej pikantn膮 proponuje posypac ja przed podaniem ostra papryczk膮 chili.

Wskaz贸wka*

Je艣li zupa b臋dzie szbyt g臋sta mo偶emy doda膰 troch臋 mleka .

Print Friendly, PDF & Email