Składniki:
– 500 g ugotowanych ziemniaków*
– 500 g upieczonej dyni bez skóry
– 400 g mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania*
– 1 jajko
– sól
Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę w 200°C przez około 20 – 40 minut, aż miąższ będzie miękki.
Po upieczeniu kawałki dyni studzę i obieram ze skóry. Miąższ przekładam do wysokiego pojemnika i rozdrabniam blenderem na gładką masę.
Na stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Dodaję ziemniaki i dynię (muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko. Łączę wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić nożem.
Ciasto dzielę na kilka części. Każdą z nich roluję tworząc wałek, który kroję nożem pod kątem 45° na kawałki o długości 4 centymetrów.
W dużym garnku gotuję osoloną wodę. Kopytka wrzucam do wrzącej wody i gotuję na małym ogniu około 2 – 3minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję delikatnie łyżką cedzakową.
* Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Czasami do kopytek używam 200g mąki pszennej +200 g mąki kukurydzianej