
Składniki/ 4 porcje:
– 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 800 g dyni
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
– do podania np grzanki
– do posypania ostra papryczka chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki i miąższu i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać dynię i pokrojoną marchew. Doprawić solą i kurkumą. Dodać starty imbir. Smażyć ok. 5 minut co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 – 15 minut aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu wszystko zmiksować w blenderze.
Podajemy np. z grzankami. Jeśli lubimy zupę bardziej pikantną proponuje posypać ją przed podaniem ostra papryczką chili.