Składniki na ok. 1 kg mięsa :
– 1 kg karkówki
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 1/3 szklanki octu balsamicznego np. Ponti
– 1 łyżka płynnego miodu
– sól i pieprz do smaku
Do podania sałatka wiosenna z sosem vinegrette
– mix sałat
– opakowanie dowolnych małych pomidorków koktajlowych, truskawkowych etc
– mini mozzarella (ok.150 g)
– garść pestek ze słonecznika
sos
– 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu balsamicznego np. Ponti
– 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub olej rzepakowy
– sczypta soli i pieprzu
– łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Karkówkę kroimy na równe plastry ok. 3 cm. Zanurzamy w marynacie i odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Mięso smażymy na grllu lub patelni grillowej aż będzie kruche.
Przygotowujemy z sałatką. Płukamy pomidorki i sałatę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wrzucamy mini mozzarellę którą równiez możemy pokroić na pół. Całość mieszamy z garścią pestek ze słonecznika. Przed podaniem polewamy sosem vinegrette.
Sos vinegrette: do octu winnego lub soku z cytryny dodajemy musztardę oraz szczyptę soli i pieprzu. Następnie dodajemy oliwę i całość mieszamy na gładki sos. Smacznego 🙂