Jajka sadzone ze szparagami i świeżym szpinakiem

Szparagi na śniadanie 🙂 ??? ja uwielbiam a Wy? Pokazuję jak fajnie i smacznie rozpocząć dzień jedząc takie oto poniższe pyszności ze szparagami w roli głównej!Życzę smacznego 🙂

Składniki/1 porcja:
– 2 wiejskie jaja
– garść świeżego szpinaku
– kilka pomidorków kotajlowych
– 1 plaster dobrego boczku
– 3 zielone szparagi
– zielona cebulka

Przygotowanie:
Szpinak i pomidorki koktajlowe myjemy i układamy na talerzu. Na rozgrzaną patelnię grillową wrzucamy plaster boczku i umyte wcześniej zielone szparagi. Grillujemy aż szparagi będą miękie a boczek ładnie się zarumieni.Układamy na talerzu. Na patelnię wbijam ostrożnie 2 jaja i smażymy około 3-4 minuty na tzw. sadzone. Białko musi się ściąć a żółtka lekko zacząć gęstnieć. W tym momencie ściągamy delikatnie z patelni drewnianą łyżką i przekładamy na talerz. Tak przygotowane śniadanie możemy dowolnie przyprawić i gotowe. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami ?

Print Friendly, PDF & Email