Paluchy pizzowe

Składniki /6-8 sztuk:
Ciasto
– 400 g mąki orkiszowej,
– 20 g drożdży
– Łyżeczka soli
– Pół łyżeczki cukru
– Łyżka oliwy
– Ok. 200 ml wody

Sos pomidorowy
– 2 pomidory (obrane, bez skórki)  lub 1/2 puszki pomidorów z puszki
– świeża bazylia lub suszona
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
– łyżka oliwy
– 1 kulka mozzarelli

Przygotowanie: 
Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodając równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą  (ciasto musi być elastyczne).
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na równe części.

Przygotowujemy sos.  Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka)  dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut aż wszystko zmięknie.  Zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jedną część ciasta smarujemy sosem oraz posypujemy mozzarellą. Układamy drugą część ciasta bez nadzienia. Kroimy na kilka pasków ( mi wychodzi ok. 6-8 w zależności jaką grubość robię). Paski przenieść na blachę zawijając każdy z osobną.

Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury ok. 230 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut.  Ciasto powinno być lekko zarumienione.