Hummus z batata

Składniki:

-1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
-1 batat
-1 łyżeczka pasty tahini
-szczypta gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki kuminu mielonego
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
-1 łyżeczka soli
-1-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Jeśli używamy surowej ciecierzycy. Moczymy ją wcześniej przez całą noc a następnie gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie. Batata myjemy, nakłuwamy widelcem, wkładamy do formy żaroodpornej i pieczemy ok. 40 minw 200st (aż stanie się miękki). Studzimy i obieramy ze skórki.

Do blendera wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, batata oraz wszystkie przyprawy wraz z pastą tahini.

Miksujemy na gładki hummus. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek wody.

Doprawiamy do smaku. Hummus podajemyz ulubionym pieczywem, grzankami lub warzywami.