Pinchos czyli hiszpańskie grzanki z grzybami i jajkiem sadzonym przepiórczym.

Zainspirowana ostatnią podróżą do Barcelony wrzucam przepis na jeden z rodzajów przekąsek tzw. pinchos :)z grzankami i jajkiem sadzonym przepiórczym. Proste i pyszne 🙂 Czyli to co najbardziej lubię w przepisach .

Składniki/4 porcje:

– 4 jajka przepiórcze
– 250 g grzybów leśnych świeżych lub marynowanych
– 2 ząbki czosnku
– 4 kromki bagietki
– kilka listków rozmarynu lub suszonyego rozmarynu
– sól i pieprz
sałatka
– kilka koktajlowych pomidorków
– mix sałat
– awokado
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Jeśli używamy świeżych grzybów to najpierw je oczyszczamy. Następnie jeśli grzyby są duże kroimy je na mniejsze części.

Na patelni z łyżką oleju rzepakowego szklimy chwilę wyciśnięty czosnek, grzyby i kilka listków świeżego rozmarynu ( ok. 6-8). Jeśli używamy suszonego wystarczy, że posypiemy nim gotowe grzanki przed podaniem 🙂 .

Grzybki smażymy ok. 5 minut i doprawiamy je w tym czasie solą i pieprzem. Ściągamy grzyby z patelni.

Następnie przygotowujemy jajka sadzone z jajek przepiórczych i przygotowujemy w tym samym czasie grzanki. Bagietkę kroimy na 4 części i podpiekamy w tosterze.

Na przygotowanych grzankach układamy trochę grzybów i po jednym jajku przepiórczym sadzonym.

Hiszpańskie pinchos gotowe 🙂

Smacznego 🙂 !


Print Friendly, PDF & Email