Składniki / 1porcja:
– 2-3 kromki ulubionego chleba ( u mnie pokrojona mała bagietka)
– 2 jajka
– 1 awokado
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– kilka kropli cytryny
– ½ ząbka czosnku– masło do smażenia
– sól i pieprz
Do podania:
szczypiorek, ulubiona sałata, pomidory
Przygotowanie:
Awokado umyj, przepołów i pozbądź się pestki. Wyciągnij miąższ i rozgnieć do widelcem.Dodaj sól i pieprz, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
Chleb podpiecz w piekarniku, tosterze lub na patelni.
Na patelni rozgrzej masło i smaż jajka sadzone tak, aby białko było ścięte, a żółtko nadal płynne. Jeszcze na patelni dodaj sól i pieprz.
Grzanki posmaruj grubą warstwą pasty z awokado, na paście ułóż jajka.