Gofry z jajkiem i szparagami – śniadanie w dobrym stylu. Zapraszam na ten pyszny przepis 🙂
Składniki ok. 2 porcje:
– 75 mąki pszennej
– 75 ml mleka
– 1 jajko
– 1,5 łyżki oleju
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 frankfurterki
– 4 zielone szparagi
– 2 jaja sadzone
Przygotowanie:
Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, mleko i sól, żółtko). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni.
Gofry wykładamy najlepiej na kratkę. Frankurterki oraz szparagi przypiekamy na patelni grillowej. Układamy na gofrach lub waflach. Na koniec przygotowujemy jajko sadzone i układamy obok kiełbasek. Smacznego 🙂