Składniki:
-2 średnie bataty
-2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub
ziemniaczanej
-6 łyżek ulubionego oleju
– mieszanka gotowych ziół toskańskich lub swoich ulubionych
Przygotowanie:
Bataty szorujemy i obieramy ze skórki. Obieramy i kroimy w równe słupki. Wrzucamy do naczynia i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na minimum 30 minut.
W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi z powierzchni ziemniaków i frytyki będą bardziej chrupiące. Piekarnik nagrzać do 220 stopni – funkcja góra – dół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
W miseczce wymieszać mąkę i mieszankę przypraw toskańskich lub innych ulubionych.
Frytki odsączamy z nadmiaru wody przy użyciu ręczniczków papierowych. Obtaczamy w oleju a następnie w przyprawach wymieszanych z mąką.
Frytki układamy na blaszce w odstępach tak, żeby się nie posklejały ( u mnie z 2 batatów wychodzą dwie blaszki frytek).
Pieczemy nasze frytki ok. 25 minut . Podawać solo lub z ulubionym dipem np. majonezowo – czosnkowym.