Francuskie ciastka z jabłkami

Pomysł na szybki deser? Francuskie ciastka z jabłkami to coś co przygotujecie bez problemu w kilka minut 🙂

Składniki:
– 300 g gotowego ciasta francuskiego 
Nadzienie
– 1 duże jabłko
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka cukru
– 1 jajko

Przygotowanie:

Jabłko myjemy, obieramy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i cynamonem – mieszamy. Białko oddzielamy od żółktka.


Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty ( ok. 12 sztuk ). Z jednej strony naszych kwadratów układamy po łyżeczce nadzienia.
Z drugiej strony robimy małe nacięcia. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Sklejamy kwadraty na pół. Wierzch smarujemy białkiem. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciasteczka się zarumienią. 

Print Friendly, PDF & Email