Faszerowana papryka kaszą jęczmienną

Składniki/4 porcje:


– 200 g sera feta
– 1 bakłażan
–  kilka pomidorków koktajlowych
– 100g kaszy jęczmiennej
– 2 czerwone papryki
– 2 łyżki pistacji
– 2 ząbki
– 100 g suszonych pomidorów
– kilka gałązek świeżej mięty
– skórka starta z 1 cytryny
– sok wyciśnięty z ½ cytryny
– szczypta soli i szczypta pieprzu
– łyżka oleju rzepakowego

dodatkowo do sosu
-3 łyżki olej po suszonych pomidorach 
-½ soku z cytryny
-1 gałązka świeżej
– szczypta soli i szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bakłażan kroimy wzdłuż na pół. Miąższ każdej z połówek nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skóry. Oprószamy solą i odstawiamy na 20minut, a następnie płuczemy i osuszamy połówki bakłażana za pomocą ręcznika.
Następnie bakłażan skrapiamy odrobinąoliwy i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Wyciągamy i odstawiamydo ostygnięcia.
Miąższ bakłażana oddzielamy od skóry. Skórę drobno siekamy, łączymy z miąższem i ponownie siekamy całość. Przesmażamy na patelni,    by pozbyć się nadmiaru wody.

Do bakłażana dodajemy ugotowaną kaszę,pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz oliwę po suszonych pomidorach.Smażymy chwilę i przekładamy farsz do miski. Studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojonew kostkę ser feta i suszone pomidory, czosnek pokrojony w plasterki, pistacje igrubo siekaną miętę.

Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny, a całość doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy.

Paprykę kroimy wzdłuż na pół (można zostawić ogonki lub je usunąć). Usuwamy gniazda nasienne, a strąki papryki doprawiamy od środka solą i pieprzem. Tak przygotowane wypełniamy dużą ilością farszu.

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok. 20 minut w temperaturze ok. 210°C. W połowie pieczenia nakrywamy paprykę folią aluminiową aby uniknąć spalenia z wierzchu.

Przygotowujemy sos do polania naszych papryk. Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu.Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i polewamy nasze papryki przed podaniem.

Print Friendly, PDF & Email