Dynia faszerowana kaszą burgul

Składniki/ 2 porcje:

– 150 g kurek
– 1 mały por
– 2 duże łodygi selera naciowego
– 1 dynia piżmowa
– 1/2 torebki kaszy burgul
– sól i pieprz
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 50 ml bulionu warzywnego

– 75 g parmezanu

Przygotowanie:

Kurki myjemy i kroimy na drobniej jeśli są duże. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy w krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, ogonki odcinamy. Z wewnątrz usuwamy pestki i włókna. Następnie dynie wydrążamy, pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok. 1 cm, miąższ siekamy. Kaszę burgul gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Posiekany miąższ dyni, pora, selera i grzyby podsmażamy na gorącym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 7 minut.

Warzywa mieszamy z kaszą oraz tartym parmezane (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu ) Połówki dyni doprawiamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dynie pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Posypujemy pozostałym parmezanem i pieczemy przez kolejne ok. 30 minut, aż dynie będą miękkie.

Print Friendly, PDF & Email