Składniki :
– 1 ¼ szk. mąki
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 125 g masła – 2 łyżki zimnej wody
Krem
– 2 żółtka
– 4 łyżki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 500 ml mleka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
– ok. 30 dkg truskawek
Przygotowanie:
Zarobić ciasto na małe tartaletki. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło i cukier oraz szczyptę soli i wodę. Wyrabiamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180ᵒC. Przygotowujemy foremki na babeczki wklejamy do nich ciasto. Pieczemy przez kilka minut aż ciasto się zarumieni (ok. 12-15 minut.).
W tym czasie szykujemy krem. Żółtka łączymy z 1/2 szklanki mleka i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko podgrzewamy w osobnym garnku i rozpuszczamy w nim cukier i cukier wanilinowy. Do podgrzanego mleka dodajemy resztę wymieszanych składników i wszystko łączmy czekając aż krem zgęstnieje.
Gotowe ciasto na babeczki wykładamy kremem i układamy owoce.