Ciasto czekoladowo – orzechowe ze śliwkami

Składniki:
– 3 łyżki siemienia lnianego mielonego + 9 łyżek gorącej wody
– 150 g cukru brązowego
– 1 cukier wanilinowy
– 3/4 szklanki mleka bez laktozy lub roślinnego
– 100 g gorzkiej czekolady bez glutenu
– ⅓ szklanki oleju rzepakowego
– 1 szklanka mąki ryżowej
– ¼ szklanki poszatkowanych drobno orzechów włoskich na tzw. mąkę orzechową
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– szczypta sody
– szczypta soli
polewa czekoladowa:
– 25 g gorzkiej czekolady bez glutenu
– 8 łyżek mleka roślinnego lub krowiego bez laktozy
– ok. 7-8 śliwek np. węgierek  świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z ¾ szklanką mleka. Mieszać co chwilę, aż powstanie gładka czekoladowa masa. Orzechy zmiksować i przełożyć do miseczki. To samo zrobić z siemieniem lnianym chyba, że kupiliśmy już sproszkowany.
Siemię lniane wsypać do dużej miski, dolać gorącą wodę i dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Miksować aż do momentu połączenia się składników.
Do siemienia dodać rozpuszczoną czekoladę i nadal miksować. Stopniowo wlewać olej.
Po uzyskaniu gładkiej masy wsypywać powoli przesianą mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Pod koniec miksowania dodawać mąkę orzechową.
Całość przelać do blaszki (u mnie okrągła o średnicy ok. 24 cm). Śliwki umyć przekroić na pół i pozbyć się pestki. Ułożyć na cieście środkiem do góry. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzić na kratce.
W tym czasie przygotować polewę.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku roślinnym i dokładnie wymieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie gładka masa.
Polewą polać ostudzone już ciasto.