Składniki /1 porcja:
-5 płatów makaronu typu lasagne
-½ małej cukinii
-150 g sera koziego kanapkowego
-2 łyżki parmezanu
-1 jajko
-2 łyżki łuskanych orzechów
-szczypiorek
-bułka tarta
-½ ząbku czosnku
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek aby uniknąć sklejenia poszczególnych płatów. Wyciagnąć.Pociąć cienko cukinię i gotować je przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Zmieszać kozi ser i starty parmezan, przyprawić szczyptą pieprzu i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku a przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ukłądamy pierwszy płat makaronu i smarujemy kozim serem,następnie układamy cukinię. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie następne warstwy.
Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować roztrzepane jajko, dodać bułkę tartą i starte orzechy. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Aby móc cieszyć się bardziej intensywnym smakiem, kozi ser można zastąpić grecką fetą, rozgniatając ją na miazgę.